Számítógépen az adócsalók

Több száz milliárd forint is behajtható lenne az állampolgárok és a cégek jelentős öszszegű adótartozásából – többek között ezt jelölte meg a költségvetési egyensúly egyik eszközének Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Az adó- és vámhivatal dolgozik ezen: jelenleg egy új, az adócsalók hatékonyabb kiszűrésére alkalmas informatikai rendszert fejlesztenek ki.

Jakubász Tamás
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fejleszti az adócsalók ellen bevethető eszközeit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – tudtuk meg a szervezet elnökhelyettesétől. Varga Árpád kérdésünkre elmondta: jelenleg is zajlik annak az informatikai rendszernek a kimunkálása, amelyik lehetővé teszi, hogy nagyobb pontossággal találhassák meg a közterhek megfizetését elkerülő, az államkasszát megkárosító társaságokat, magánszemélyeket. Az adóhivatal jórészt jelenleg is számítógépes programok segítségével határozza meg, mely adózókat ellenőrzi, ám a jövőben – a most készülő elektronikus rendszerrel – tovább növelhető a hatékonyság.
Az elnökhelyettestől megtudtuk, miképpen működik majd a hamarosan elkészülő számítógépes szisztéma. – A program az adóbevallás adataiból von le következtetéseket – közölte Varga Árpád –, mégpedig úgy, hogy bizonyos számokat összevet egymással. – Ismerjük az adózók trükkjeinek legtöbbjét, s tudjuk: ha a bevallás egyes soraiban túl kicsi vagy túl nagy érték szerepel, akkor haladéktalanul ellenőriznünk kell a társaságot vagy magánszemélyt – fogalmazott az elnökhelyettes. Az informatikai munkálatok célja így voltaképpen az, hogy elektronikus rendszerré formálják az adóhivatal eddig szerzett tapasztalatait. Emellett persze fontosak lehetnek a vizsgált személy vagy vállalkozás korábbi esztendőkben készített bevallásai is. Ha ugyanis jelentős az eltérés az elmúlt évek és az aktuális adatok között, az ellenőrzés elrendelése indokolttá válhat. Az elnökhelyettes kiemelte: az adócsalók elleni eredményes fellépés érdekében az adóhatóság szorosan együttműködik a NAV bűnügyi igazgatóságaival. Szerinte nagy előny, hogy január óta egy szervezet kötelékében dolgoznak a közkassza megkárosítóit üldöző adórevizorok és pénzügyi nyomozók.
Varga Árpád említést tett az adóhatóság ellenőri állományáról is. Emlékeztetett rá, hogy a mögöttünk hagyott esztendőkben nagy volt a mozgás: az alacsonyabb bérek és a megbecsülés hiánya miatt számos tapasztalt munkatárs elhagyta a szervezetet, s jórészt a versenyszférában vállalt munkát. Az újonnan érkező revizoroknak viszont idő és főként megfelelő képzés kell ahhoz, hogy munkájukat magas színvonalon végezhessék. A NAV ezért folyamatos oktatást tart alkalmazottainak.
– Legutóbb például az általános forgalmi adóval kapcsolatos uniós szabályok gyakorlati alkalmazásáról tartottunk felvilágosították – mondta Varga Árpád. Az elnökhelyettes közölte: az adóhatóság nagyjából 2350 milliárd forint köztartozást tart nyilván. A NAV az összeg jelentős részét, több mint 1800 milliárd forintot pár tízezer felszámolás alatt álló cégtől követeli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.