Százezrek az éhhalál szélén Szomáliában

Munkatársunktól
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak felé terjed a szomáliai szárazság, legalább 750 ezer ember életét veszélyeztetve – jelentette be a napokban az ENSZ. Míg júliusban „mindössze” az ország legdélebbi régiói teljesítették a hivatalos éhínség kritériumait, addig ez ma már az ország harmadára igaz. A világszervezet szerint a belpolitikai káosz, a szárazság és a segélyszervezetek akadályoztatása sodorta krízisbe a lakosság felét, mintegy négymillió embert; ezalatt a mezőgazdasági termelés az átlagos negyedére esett vissza, s az élelmiszerárak tovább szárnyalnak. Az áldozatok számát megbecsülni is nehéz; Mark Bowden, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes szomáliai koordinátora szerint az utóbbi negyedévben több tízezren haltak éhen, és „az éhínség epicentrumában tapasztalt krízist nem becsülhetjük alá”.
A Szomália déli területeit uraló al-Shabaab iszlamista milícia megnehezíti a nemzetközi segélyszervezetek munkáját, és szemtanúk szerint az ellenőrzésen véletlenül átjutott élelmiszerek nagy részét is elkobozzák tőlük a fegyveresek. A szárazság októberben véget érhet, ám az esős időszak sem jelent vigaszt, hiszen a megnőtt páratartalom miatt még gyorsabban terjednek majd a menekülttáborokban már pusztító járványok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.