Szeptember 7.: a döntések napja

Már a kormánypártok kihelyezett frakcióülése előtt sok minden eldőlhet az ország társadalmi-gazdasági átalakításával kapcsolatban: a Magyar Nemzet információi szerint ugyanis szeptember 7-én ül össze a Fidesz országos elnöksége. A hajdúszoboszlói tanácskozáson olyan fajsúlyos kérdések lesznek napirenden, mint az ősszel elfogadandó kétharmados törvények vagy azok a konkrét gazdasági intézkedések, amelyekkel ki lehet tölteni az idei költségvetésben keletkezett százmilliárdos rést.

Szilágyi Richárd
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk úgy értesült, hogy az elnökségi ülésen részt vesz Áder János, a választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő is. Áder meghívása azt vetíti előre, hogy itt véglegesítik az új választási rendszer tervezetét is. Ismeretes, hogy a Fidesz elnöksége július 9-én első olvasatban már tárgyalta az Áder-féle tervezetet. Akkor annyi derült ki, hogy a jelenlegi kettő helyett a jövőben egyetlen fordulóban dönthetünk a parlamenti mandátumok sorsáról, és fennmarad a vegyes választási rendszer, a kompenzációs lista viszont megszűnik. A pártokra vonatkozó ötszázalékos parlamenti bekerülési küszöb viszont megmaradna, az induláshoz azonban az eddigi 750 helyett 1500 ajánlószelvényre lenne szükség az egyéni választókerületben.
Ellenben nem dőlt még el, milyen eljárást alkalmaznának pontosan a határon túl élő magyar állampolgárok szavazati jogával kapcsolatban. A korábban kiszivárgott és megerősített hírek szerint a határon túliaknak Magyarország egyetlen választókerület lenne. A Magyar Nemzet pénteken megírta, Kövér László házelnök viszont szerencsésebbnek tartaná azt a megoldást, ha országos lista helyett egyéni képviselőkre szavazhatnának a következő országgyűlési választásokon. Szintén az elnökségi ülés napirendjére kerülhet az új önkormányzati törvény oktatást és egészségügyet érintő konkrét ágazati szabályozása is.

Kövér a nemzeti érdekről. A haza iránti elkötelezettségből, a közös sors vállalásából és a nemzeti érdek feltétlen követéséből fakadó erőnek köszönhető, hogy az államiság ugyan megszűnhetett 150 évre, az ország darabokra szakadhatott, de a nemzet nem adta meg magát – mondta Kövér László tegnap a Mohácsi Történelmi Emlékhely új fogadóépületének átadási ünnepségén. Az Országgyűlés elnöke szerint a magyarság megmaradása a nemzeti érdek feltétlen követésének köszönhető, és erre az erőre ma is nagy szükség van. A rendezvényen felszólalt Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság elnöke is. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.