Szerb férfi az egyik vélt csepeli gyilkos

B. Draganként azonosította a rendőrség a csepeli hajléktalangyilkosságokkal összefüggésbe hozott, eddig N. Aleksandarként emlegetett férfit. A gyanúsított szerb állampolgár korábban a vajdasági Bácsföldváron élt. Hazájában többször elítélték, jelenleg is körözik.

Csibra Tibor
2011. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerült azonosítani a Csepelen kiásott négy ismeretlen holttest ügyével összefüggésbe hozott, magát eddig macedónnak valló N. Aleksandart. A 38 éves férfi kilétét ujjlenyomata alapján állapította meg a vizsgálatot folytató Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A gyanúsított valódi neve B. Dragan, szerb állampolgár, és hazájában egy ott elkövetett bűncselekmény miatt körözik – közölte lapunkkal Bartha László szóvivő. Szerb forrásunk szerint déli szomszédunk hatóságai Dragan Bajicsként keresik a vajdasági Bácsföldvárról (Backo Gradiste) származó férfit. A terheltet korábban tízszer ítélték el az ottani bíróságok hamisítások, lopások és rablás miatt. Bajicsnak négy álneve volt korábban, többnyire macedónnak vallotta magát, augusztusi elfogása után Aleksandar Nencevként mutatkozott be a nyomozóknak. Szerb forrásunk szerint utóbbiról hiteles magyar okmányokkal is rendelkezett, az NNI ugyanakkor többször is azt a tájékoztatást adta az ügyben, hogy nem tudta iratokkal igazolni magát.
*
Bajics annak a háromtagú csoportnak a vezetője, amely kirabolta és nyakig elásta a Budapesten élő székely M. M.-et Csepelen, a hajléktalanok lakta Francia-öböl környékén augusztus elején. A sértett ki tudta szabadítani magát és elmenekült, majd bejelentést tett a rendőrségen. Bajicsot egy másik magyarországi ügye miatt ekkor már őrizetbe vették, úgy tudjuk, hogy a négy ismeretlen áldozatot rejtő sírt ő mutatta meg a nyomozóknak. Az NNI továbbra is egy tavaly eltűnt diósdi férfi megölésével és az M. M. sérelmére elkövetett rablással gyanúsítja Bajicsot, a gyilkosság másik terheltje a szintén korábban a csepeli hajléktalankolóniában élő Cs. János. Utóbbit a napokban az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben is megvizsgálták, de nem találtak nála kóros elmeállapotra utaló jeleket.
Az NNI arról tájékoztatta lapunkat, hogy az augusztusban kihantolt négy áldozatot még nem sikerült azonosítaniuk a szakértőknek, a hatóság nem zárja ki, hogy egyikük lehet az említett diósdi férfi, akinek holttestét még nem találták meg. Szerb forrásunk megerősítette, hogy Bajics nem volt tagja a kilencvenes évek délszláv háborújában elhíresült szabadcsapatnak, az Arkan tigriseinek, amit a csoport még élő tagjai is cáfoltak korábban. Bajics vélhetőleg a presztízsét akarta növelni a háborús történetekkel a csepeli hajléktalanok között. A lapunknak korábban nyilatkozó M. M. elmondta, hogy a szigeten Dragónak, illetve Dragunak vagy Szerbnek szólították az ott élők Bajicsot, elképzelhető, hogy ez az információ is segítette a terhelt azonosítását.
M. M. megtámadásával továbbra is három embert, Bajicsot és egy cigány párt gyanúsít a rendőrség. Előbbi csalta ki a telepre a fiatalembert, utóbbiak pedig segédkeztek a férfi kirablásában és elásásában. A nyomozás eddigi adatai szerint Bajics és Cs. János ölte meg a Diósdról eltűnt férfit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.