Szerveződnek a szlovákiai magyar írók

Saját szervezetet alapítottak a szlovákiai magyar írók Fiatal Írók Köre néven: a szövetség a Szlovákiai Magyar Írók Társasága mellett működik, és a kezdők támogatása mellett szeretné felpezsdíteni a térség irodalmi életét.

R. Kiss Kornélia
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rajkovics Péter, a szervezet elnöke szerint Szlovákiában hiány van irodalomszervezőkből, ezért a szervezetbe olyanokat is várnak, akiket ez a feladat érdekelne, de a fiatal írószervezet arra is lehetőséget adhat, hogy táborokban, fesztiválokon is erőteljesebb legyen a térségben élő szerzők, az irodalom jelenléte.
A szlovákiai irodalmi életben már korábban is gyakorlat volt a mentorálás. Jeles szlovákiai magyar alkotók, például Grendel Lajos, Hizsnyai Zoltán, Juhász Katalin, Németh Zoltán, Z. Németh István is szívesen vállaltak ilyen feladatokat, és most saját szervezeti keretet is kaphat a tehetséggondozás – számolt be lapunknak Rajkovics Péter, aki azt is elmondta: sok tehetséges fiatal szerzőt ismer, akik azért nem jutnak kötetkiadási lehetőséghez, mert esetleg kevésbé jól menedzselik magukat, mint a többiek. A Fiatal Írók Köre nekik is segítene, hogy publikációs lehetőséget kapjanak, és kapcsolatba kerüljenek különböző kiadókkal. Szlovákiában ma például az Opus című folyóirat melléklete, a Peron biztosít lehetőséget a fiatal generáció tagjainak, de Rajkovics Péter arról is beszámolt, hogy a szlovák folyóiratok részéről is mutatkozik érdeklődés a fordítási cserekapcsolat iránt.
A szervezetnek egyelőre 32 tagja van, tizenhat évestől a harminc felettiekig. A tagsági korhatárt harmincöt évben szabták meg, és a tervek szerint csak az első kötet megjelenéséig tartana, aztán könnyített eljárással a Szlovákiai Magyar Írók Társaságába kerülhetnének át a tagok. – Időbe kerül, míg egy ilyen szervezet bekerül a köztudatba, és presztízsre tesz szert, de máris számos tervünk van a jövőre nézve: azon túl, hogy kötethez juttatunk szerzőket, szeretnénk egységes arculattal is jelentkezni egy antológia formájában, és felvennénk a kapcsolatot a magyarországi irodalmi élet tagjaival, szervezeteivel is, egyelőre az egyetemi diákságon keresztül. De szeretnének szerepelni anyaországi folyóiratokban és internetes fórumokon is – vázolta távlati terveit Rajkovics Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.