Szerződést bont Pest megye

Felbontja a szerződést Pest megye önkormányzata a Hungast Kft.-vel, amely a tartozások miatt még tavasszal beszüntette a közétkeztetést. Eközben Szűcs Lajos közgyűlési elnök azt ígérte, minden diáknak jut tankönyv.

2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyhangú szavazással felhatalmazta tegnap a Pest Megyei Közgyűlés Szűcs Lajos (Fidesz) közgyűlési elnököt, hogy szerződést bontson a Hungast Kft.-vel, amely a megye több mint harminc középiskolájában és szociális intézményében végezte a közétkeztetést. A Hungast tavasszal szüntette be az étkeztetést a kifizetetlen számlákra hivatkozva. Az önkormányzat viszont vitatta a tartozások egy részét, és időközben birtokba vettek több olyan konyhát, amelyet a Hungast lezárt, ezért a cég birtokvédelmi eljárást indított. A tankönyvekkel kapcsolatban sem rózsás a helyzet: országosan Pest megye tartozik a legtöbb pénzzel (mintegy ötvenmillió forinttal) a könyvterjesztőknek. Bár ez nem volt téma a tegnapi közgyűlésen, Szűcs Lajos csütörtökön azt ígérte: minden diáknak lesz tankönyve, és minden intézményben rendben el tudják majd kezdeni a tanévet. A közgyűlés elnöke hangsúlyozta: Pest megye 8,5 milliárdos oktatási költségvetéséből az állam alig hatmilliárdot fedez.
Szűcs Lajos tegnap módosította saját előterjesztését, amely eredetileg a Pest Megyei Könyvtár 32 alkalmazottja közül 14-nek az elbocsátásáról szólt. Az új változatban nem szerepel elbocsátás, csupán az, hogy tovább tárgyalnak a könyvtárnak helyet adó Szentendre önkormányzatával, s kilencmillió forint kifizetésére szólítják fel a várost szeptember 30-ig. A jogszabályok szerint ugyanis a megyei intézmények fenntartásából a települési önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket. Szentendrétől korábban 37 milliót kért a megye, de ettől elzárkóztak. A közgyűlés tegnap döntött a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának átszervezéséről , amellyel 23 milliót takaríthatnak meg. Döntöttek arról is, hogy Trombitás Zoltán megbízott főigazgató-főorvost nevezik ki a kistarcsai Flór Ferenc kórház élére.
Keller László (MSZP) szerint a megyében „beállt a működésképtelenség”, s azt követelte Szűcstől, hozza nyilvánosságra a reorganizációs tervet és a miniszterelnökkel kötött megállapodást. Szűcs azt válaszolta: – Úgy tűnik, mintha nem egy országban éltünk volna az elmúlt években, ugyanis a mostani helyzet éppen amiatt alakult ki, hogy az előző balliberális kormányok a lovak közé dobták a gyeplőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.