Szíven szúrt ország: elkészülhet a folytatás

2009. február 8-án brutális módon meggyilkolták a veszprémi kézilabdacsapat, az MKB Veszprém huszonhat éves romániai játékosát, Marian Cozmát. A tragédiáról Kálomista Gábor Szíven szúrt ország címmel forgatott dokumentumfilmet, amelyet most folytatni készül, bár a másodfokú ítéletre még várni kell. A második részt jövőre mutatnák be a hazai mozikban, és a társadalmi folyamatokra fókuszál majd.

Makrai Sonja
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éve a veszprémi Patrióta bárban a veszprémi kézilabdázók egyikük gyermekének születését ünnepelték. Váratlanul rájuk rontott egy banda – Marian Cozmát két szúrással kivégezték; megmentésére siető csapattársai, Ivan Pesic és Zarko Sesum súlyos sérüléseket szenvedtek. A Kálomista Gábor vezetésével készített, Szíven szúrt ország című filmben a fiatalon elhunyt sportolónak akartak emléket állítani. Azóta a Cozma-ügyben az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte Raffael Sándor első-, illetve Németh Győző másodrendű vádlottat, míg Sztojka Iván harmadrendű vádlottnak húsz évet kell fegyházban töltenie. A másodfokú ítéletet a Győri Ítélőtáblán várhatóan ősz végén hirdetik ki.
Kálomista Gábor már az első rész bemutatásakor tudta, folytatja a történtek rögzítését: a második rész már tisztán dokumentarista munka lesz. – Végig rajta akartuk tartani a szemünket az eseményeken. Az első film bemutatása óta folyamatosan rögzítettük a történéseket. Megkerestük a családot újra, hogy láttassuk, az eltelt idő alatt enyhült-e a fájdalmuk. Szeretnénk megmutatni, az ítélet milyen reakciókat vált ki az érintettekből. Az első részben szereplők ismét megszólalnának, láthatóvá válhat így, ki mennyire tartja vagy változtatja meg a véleményét az ügyről. Az igazságszolgáltatás alakítja innentől az eseményeket – nyilatkozta lapunknak Kálomista Gábor. A Szíven szúrt ország folytatását, ahogy az első részt is, Babos Tamás, Csillag Manó, Kivés György és Vecsernyés János fogja rendezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.