Szlovák kórházak veszélyben

Neszméri Sándor
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel négyezer orvos írta alá Szlovákiában az Orvosok Szakszervezeti Szövetségének felhívását, amely „szándéknyilatkozat” arról, hogy október elsejével felbontják munkaszerződésüket a kórházakkal, amennyiben az egészségügyi tárca nem változtat radikálisan politikáján. Marián Kollár, a szövetség elnöke szerint augusztus 25-től kezdik el beadni felmondásaikat az orvosok, s ha mindenki megteszi, aki a tömeges felmondás gondolatát támogatta, az 51 állami kórházban több mint a felével csökken az orvosok száma.
Az orvosok döntése az egészségügyi rendszer összeomlását eredményezheti, hiszen már most is vannak kórházak, ahol a törvény által előírt létszámnak csak 60-70 százaléka betöltött, annak ellenére, hogy a nyelv közelsége miatt rengeteg orosz és ukrán orvos dolgozik a szlovákiai egészségügyi központokban. Tudatában van ennek az orvosok szakszervezete is, ám mint Marián Kollár mondja, „évek óta megalázóan alacsony és változatlan bérért dolgoznak az orvosok, és az ágazat alulfinanszírozása miatt egyre rosszabb, elavultabb körülmények között, vagyis radikális megoldásra van szükség”. Az elnök szerint a kormány és az egészségügyi tárca a valós problémák kezelése helyett azonban a kórházak magánosítására készül azzal, hogy január elsejétől minden állami kórházat részvénytársasággá alakítana át. „A kórházak tartozása meghaladja a 60 millió eurót (több mint 150 milliárd forint), a részvénytársaságok ilyen adóssággal egy éven belül csődbe mennének, és következhetne a privatizáció” – állítja az elnök, aki szerint a tömeges felmondásukkal elsősorban ezt a folyamatot akarják megállítani.
Az egészségügyi tárca azonban nem akar lemondani eredeti tervéről, az orvosok által bejelentett tömeges felmondást lakonikusan úgy kommentálta: „Jogilag nincs kivetnivaló az orvosok felmondásában, etikailag viszont elfogadhatatlan, de ez már az ő lelkiismeretük kérdése.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.