Szőcs Géza és a kultúra két szűk éve

Értékelte eddigi kormányzati munkáját, és terveiről is szólt Szőcs Géza kulturális államtitkár abban az interjúban, amelyet az Origo internetes hírportálnak adott Vidnyánszky Attila A szarvassá változott fiú című filmjének Debrecen környéki forgatási helyszínén.

R. Kiss Kornélia
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szőcs Géza a kulturális államtitkárság által nyújtott filmtámogatásokról elmondta: a 656 millió forintos keretről személyesen döntött, és kudarc esetén kész levonni a konzekvenciákat. Azt is hozzátette, feltett szándéka, hogy minden támogatott forgatást rajtaütés-szerűen ellenőriz, ahogy most a készülő Vidnyánszky-film forgatásán is tette. „Ha valahol az a benyomásom alakul ki, hogy egyhamar nem lesz film abból, ami készül, akkor felfüggesztjük a támogatást” – nyilatkozta Szőcs Géza az Origónak. Konkrét filmtámogatási terveket is felsorolt az interjúban, így kiderült, hogy Szabó István Az ajtó című filmje 140 millió, Vidnyánszky Attila A szarvassá változott fiú című adaptációja és Szász János A nagy füzet című filmje pedig 100-100 millió forintos állami támogatást kap, míg Gyöngyössy Bence Liszt-filmjéhez 60 millióval járul hozzá az államtitkárság. A támogatni tervezett munkák között Szőcs Géza felsorolta Pesty László, Kabay Barna, Szilágyi Andor, Gothár Péter, Kenyeres Bálint, Fliegauf Benedek, Bodzsár Márk, Deák Krisztina és Forgács Péter filmterveit is, kiemelte továbbá Bereményi Géza Kincsemről, a versenylóról írt forgatókönyvét, amelyet Koltai Lajos rendezne meg Oscar-díjas színészekkel.
Az államtitkár sikernek nevezte az uniós elnökség kultúrdiplomáciai eredményeit és azt, hogy „nem tört ki ebben az országban ennél nagyobb kultúrkampf”. Kudarcként „bizonyos kommunikációs deficiteket” és az Operaház ügyét nevezte meg, utóbbi esetében elmondása szerint „rossz döntések és át nem gondolt kompetenciaviszonyok” vezettek a vezetőváltás elhúzódásához. Szőcs Géza a jövő lehetőségei közül többek között a Magyar Nemzeti Digitális Archívumot emelte ki, amely a teljes magyar kultúrkincshez digitális hozzáférést fog biztosítani. Feladatának nevezte, hogy átvezesse a kultúrát „két szűk esztendőn”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.