Sztár a Fradi-öltözőben

Sosem számított a Ferencváros legendájának, de 1993 őszén fél évet viselte a zöld-fehér mezt, s régóta erősíti az öregfiúkcsapatot, tegnaptól pedig a futballklub szakmai igazgatója lett Détári Lajos, aki első nyilatkozata szerint 48 évesen késznek érzi magát a feladatra. Segítője a pályaedzőből két (vesztes) mérkőzésre vezetőedzővé vált, majd ezen a poszton maradt Nagy Tamás lesz.

Deák Zsigmond
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az is tegnapi, Ferencvároshoz kapcsolódó hír, hogy futballcsapat tagjai vasárnap triókban teljesítik majd a félmaratont a hagyományos budapesti viadalon, ennél talán fontosabb, hogy kora délután kijelölték az új szakmai stábot. Ahogy azt múlt héten már megosztottuk olvasóinkkal, Prukner László távozása után Détári Lajos számított az egyik fő esélyesnek az NB I-ben hét forduló után két ponttal, győzelem nélkül a 14. helyen szerénykedő gárda irányítására. S végül tényleg ez a variáció valósult meg, a magyar labdarúgás legutóbbi világklasszisa eddigi kacskaringós, többek között Vietnamot, Görögországot és Romániát is érintő edzői pályafutása legnagyobb feladatát kapta. Jellemzően most a másodosztályú Vecsés kispadját kellett „feladnia” a Fradiért.
– Szeretettel köszöntök mindenkit, örülök, hogy ilyen sokan vagyunk, a Vecsés legutóbbi mérkőzésén nem voltunk ennyien – kezdte jellegzetes stílusában a nemzeti mezt 61-szer magára húzó, egykori világválogatott kiválóság. – Talán nem is kell mondanom, milyen óriási kihívás számomra ez a feladat, amire szerintem negyvennyolc évesen már megértem. Nem lenne korrekt, ha a csapat eddigi szereplésével foglalkoznék, inkább előre nézek, legyen elég annyi, hogy sok idei Fradi-meccset láttam, s vannak elképzeléseim. Alig várom már, hogy találkozzam a játékosokkal, s elkezdjük a munkát. Nem szeretek ígérgetni dobogót és egyebeket, de nagyon bízom abban, hogy együtt elindulunk felfelé.
Orosz Pál, a labdarúgó zrt. vezérigazgatója a szerződés tegnapi aláírásakor kifejtette, Détári olyan karizmatikus, játékosként is bizonyított tréner, akire a focisták felnézhetnek. Érdekesség, hogy a jelenlegi keretből Lisztes Krisztiánnal és Végh Zoltánnal a válogatottban, Rósa Dénessel és Balogh Zoltánnal a BVSC-ben együtt futballozott. Szakmai igazgatói minőségben az ő elképzelési szerint folyik majd a munka, ezért és az eredményekért teljes felelősséggel tartozik. Szerződése az idény végéig szól, különböző opciókkal a hosszabbításra. Érdeklődésünkre, hogy Nagy Tamást azért hagyták-e meg a vezetőedzői poszton, mert Détárinak még nincs meg a pro licence (a tanfolyamot decemberben fejezi be), Orosz úgy fogalmazott, Nagy már ismeri a játékosokat, így sokat segíthet újdonsült főnökének. Az ő kontraktusa 2013-ban jár le, tehát távozása esetén ki kellett volna fizetni.
Détárinak nem lesz könnyű a belépője, hiszen a következő fordulóban az a ZTE lesz a rivális, amely szintén nyertes meccs nélkül áll, s minden valószínűség szerint a Fradi előző trénere, Prukner László irányítja majd (a hivatalos zalaegerszegi bejelentés mára várható). S egyelőre a Fradi-szurkolók sem elégedettek a klubnál zajló folyamatokkal, ezért ma estére tüntetést szerveztek a klubház elé, többek között „Ferencvároshoz méltó edzőt” követelve. Nekik is bizonyítani kellene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.