Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Sztárok a kávéházban

Október hetedikétől minden sarkon felbukkanhat a művészet Budapesten. A város kávéházai, bárjai, klubjai és színházai a legkülönfélébb zenés, táncos, színházi és képzőművészeti eseményekkel várják a közönséget. A huszadik évére megújult Budapesti Őszi Fesztivál a beszédes BÖF helyett mostantól Café Budapest kortárs művészeti fesztivál néven fut október 7. és 16. között.

Juhász Emma
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régi pesti kávéházi élet hagyományait feléleszteni kívánó eseménysorozat szándéka közelebb hozni a kortárs művészetet azokhoz, akiknek szól – mondta el Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezetője, aki köszöntőjében utalt arra, hogy a főváros a romkocsmák terén Amsterdamot is megelőzi, s kár lenne nem élni e különös hangulatú helyszínek adta lehetőségekkel. Így lett a fesztivál bázisa a Doboz, a belváros új klubja, amely tíz évvel az első budapesti romkocsma megjelenése után idén augusztusban nyitott meg, szerencsésen ötvözve a régi gangos ház romos hangulatát az egyedi, dizájnos enteriőr adta komfortérzettel.
Bár kevésen múlt, de a fesztivál a gazdasági nehézségek ellenére, hála a támogatóknak és a Nemzeti Kulturális Alapnak, megmaradt a művészet kevés stabil bástyája közt. A kultúrát meglehetősen tágan értelmező Café Budapest kortárs művészeti fesztivál amellett, hogy hagyományos programokkal is várja a résztvevőket, a városvezetés és több civil szervezet közt megrendezett vitába is belevonná közönségét, és rendhagyó városnéző túrákra is invitál Sétálj a Nagyival! címmel.
Horváth Csaba, a fesztivál művészeti vezetője a Liszt-év tiszteletére rendezett koncert mellett a kortárs dzsesszkoncertekre hívta fel a figyelmet. Ezeknek élén a Dresch Quartet Fuhun című lemezbemutató koncertje áll a nyitónapon, de jónak ígérkezik a Balogh Kálmán, Farkas Rózsa és Lukács Miklós alkotta Cimbalomhármas játéka is az Assisi Szent Ferenc-plébániatemplomban. Dresch feltűnik abban a sorozatban is, amely közkedvelt kultkávéházakban kapott helyet, s amely színpadot és nézőteret egybeolvasztva hozza össze a kortárs táncot a kortárs zenével és a közönséggel. A Jedermann kávézó, a Jelen bisztró, a Szatyor bár, a Mika Tivadar mulató és a Puskin bár tíz estén át várja a látogatókat a Jövőtánc-produkciókkal.
A Trafó, a Nemzeti és a Thália mellett a Szikra színház is beszállt a Café Budapest programjaiba, Szálinger Balázs verses tábori kabaréi mellett egy zágrábi ifjúsági színház és a Münchner Kammerspiele játéka is színesíti a palettát, nem is szólva a dél-afrikai Handspring Puppet Company felnőtteknek szóló bábszínházáról.
Ami a képzőművészetet illeti, három kiállítás lesz a fesztivál ideje alatt. Egy világhírű fotóművész, Milorad Kristic Puskin kávéházban látható tárlata mellett a festészet előtt hódol a Pintér Szonja Galéria Budapest és a café című kiállításával és aukciójával, a Dobozban pedig Juhász Dávid emberméretű portréit nézheti meg, aki betér egy kávéra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.