Sztárparádé Torontóban

Rövid időn belül másodszor figyel a filmszakma Kanadára. Az augusztusi montreali nemzetközi filmfesztiválon a világ filmgyártása volt fókuszban, Torontóban most elsősorban Hollywoodot ünnepelheti a közönség, de Tarr Béla A torinói ló című alkotását is vetítik majd a programban.

Kárpáti György
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán némiképp sportszerűtlennek hat, hogy a torontói nemzetközi filmfesztivál már elkezdődik, amikor a rangos velencei Mostra még tart, de úgy tűnik, hogy vannak esetek, amikor valóban lehetséges erőből tekintélyt kivívni. Toronto ugyanis az elmúlt néhány évben olyan rangos fesztivállá, sztárokkal tűzdelt világpremierek vetítőhelyévé nőtte ki magát, ami miatt a szakma még Velencéből is idő előtt hajlandó az óceánon túlra utazni. Összesen 65 ország 336 filmje lesz látható az észak-amerikai seregszemlén; az ötmilliós metropolis persze minden tekintetben felkészült egy stabilan az élvonalba szánt rendezvény szervezésére. A tucatnyi vetítőhely között most már megtalálható egy, gyakorlatilag a fesztivál számára épített öttermes vetítőhely, a Bell Lightbox is, amely a mustrán kívüli időszakban a helyi Örökmozgó szerepét tölti be. A szervezők egy sikert már elértek: a filmipari cégek 10 százalékkal nagyobb számban vannak jelen, mint tavaly, s a Távol-Kelettől Dél-Amerikáig nagy a vásárlók és értékesítők részéről az érdeklődés. A csütörtök esti nyitógálán a fesztivál történetében először egy dokumentumfilmet vetítettek. Davis Guggenheim a U2 zenekarról szóló From the Sky Down című alkotása persze nem holmi kültelki szocioagymenés, s a világhírű rockbanda képvisel legalább akkora sztárságot és érdeklődést, mint egy hollywoodi díva. Ezzel együtt szép gesztus a rendezvény részéről, hogy ezzel is nyitottságukat igyekeznek bizonyítani, válaszolva azokra a kritikákra, amelyek szerint a rendezvény „mindössze” hollywoodi filmlerakat lenne. A fesztivál társigazgatója, Cameron Bailey egyúttal emlékeztetett arra, hogy tavaly egy Bruce Springsteen-doku (The Promise: The Making of Darkness on the Edge of Town) volt a rendezvény egyik legsikeresebb alkotása. Persze filmsztárokban sem lesz hiány a tíz nap során, több Oscar-várományos alkotást itt indítanak a nagy amerikai stúdiók. Pénteken volt a világpremierje Brad Pitt új filmjének, a Moneyballnak. A Capote rendezője, Bennett Miller hat év szünet után állt elő új mozijával, amely megtörtént eseményeken alapul, s egy bestseller adaptációja. A történet főhőse egy nehéz anyagi helyzetben lévő baseballcsapat menedzsere, aki új vezetési és marketingszemlélettel a liga legköltséghatékonyabb csapatát szervezi meg Oaklandben. A sporttéma mellett pénteken még a politika állt a középpontban: George Clooney velencei nyitófilmjének, az Ides of Marchnak is ekkor tartották az észak-amerikai premierjét. Szombaton David Cronenberg A Dangerous Method, illetve egy másik kanadai alkotó, Sarah Polley új, Take This Waltz című moziját vetítik kitüntetett figyelem mellett. Az ismert rendezők közül továbbá Marc Forster, Bruce Beresford és Joel Schumacher is ellátogat majd Torontóba.
Örömteli hír, hogy a vendégek között magyarok is lesznek: Tarr Béla Berlinale-nagydíjas A torinói ló című alkotását szeptember 15-én mutatják be Torontóban. A díszvetítésen a filmrendező személyesen lesz jelen, továbbá a rendező a fesztiválon előadást is tart, melynek moderátora Gus Van Sant filmrendező lesz. Tarr filmjét a Masters című válogatásban vetítik olyan alkotók munkái mellett, mint Alekszandr Szokurov, Aki Kaurismäki, a Dardenne fivérek, Gus Van Sant vagy Wim Wenders. Emellett az európai filmek népszerűsítéséért tevékeny EFP páneurópai szervezet a torontói filmfesztivállal közösen rendezi meg Producers Lab Toronto elnevezésű szakmai programját, amelyen Petrányi Viktória és Berger József producer képviseli Magyarországot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.