Sztárparádé Velencében

George Clooney új rendezésével mától veszi kezdetét a 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, a Mostra, amelyen az idén Cannes-nal vetekedő mezőny gyűlt össze. A versenyprogramban többek között David Cronenberg, Roman Polanski, Todd Solondz és Alekszandr Szokurov új filmje is szerepel.

Kárpáti György
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan is kezdetét veszi a ma esti nyitógálával a legrégebbi nemzetközi filmfesztivál a velencei Lídón. A hagyományosan Cannes utáni legfontosabbként számon tartott A kategóriás seregszemle 1934-ben indult, az elmúlt években egyre erősebb programot kínál és mind több rangos rendezőt sikerül átcsábítani a Croisette helyett a lagúnák városába. Marco Müller fesztiváligazgató többéves munkája szemmel láthatóan beérett.
Az idén különösen nagy várakozás előzi meg a fesztivált, amelyre hagyományosan világsztárok sora is ellátogat. „Nem emlékszem, mikor váltott ki ennyi emberből ilyen izgalmat a műsor” – kommentálta a velencei programot Jay Weissberg, a Variety című amerikai filmes szaklap kritikusa, aki szerint ez nemcsak a komoly hollywoodi felhozatalnak köszönhető, hanem a program izgalmas filmjeinek is. Tény, hogy a vörös szőnyegen felvonul majd többek között Colin Firth, Kate Winslet, Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow és Madonna is. A ma esti nyitófilm George Clooney amerikai választási drámája, a The Ides of March lesz, a főszerepben az Oscar-díjas Philip Seymour Hoffmannal és az Oscar-jelölt Ryan Goslinggal. A 24 filmből álló versenyprogramban többek között Roman Polanski, Todd Solondz, Johnnie To és Alekszandr Szokurov új filmjét is vetítik.
A brit Andrea Arnold Charlotte Brontë Üvöltő szelek című klasszikusának legújabb filmfeldolgozásával mutatkozik be, David Cronenberg pedig a pszichológia két úttörőjének, Carl Jungnak és Sigmund Freudnak a rivalizálásáról készített mozit A Dangerous Method címmel. Roman Polanski tavaly svájci letartóztatása és házi őrizete idején kezdte el a munkát a Carnage című filmjén. A 78 éves rendező szabadon bocsátása után Franciaországban forgatta le a drámát Kate Winslet, Jodie Foster és Christoph Waltz főszereplésével. Az orosz bárka rendezője, Alekszandr Szokurov Faust című alkotásával versenyez, a hongkongi kultrendező Johnnie To a gazdasági válság átlagemberek hétköznapjaira gyakorolt hatását vizsgálta a Life Without Principle című mozijában.
A veretes versenyprogramon kívül lesz látható Madonna második játékfilmes rendezése. A popsztár W. E. című kosztümös munkája az elvált Wallis Simpson és a kedvéért a brit trónról lemondó VIII. Edward király romantikus kapcsolatáról szól. A hollywoodi szuperprodukciók vonalát erősíti Steven Soderbergh is, aki pánikot okozó halálos vírusról forgatott thrillerjét küldte a fesztivál programjába Matt Damonnal, Kate Winslettel, Marion Cotillard-ral, Jude Law-val és Gwyneth Paltrow-val a főszerepben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.