Sztrájkot fontolgat a VDSZSZ

Bákonyi Ádám
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2007–2008-ban kezdeményezett kollektív munkaügyi vita követeléseiről, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium új munka törvénykönyve tervezetéről (Mtk.) akar tárgyalni a kormánnyal Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ). Amennyiben az egyeztetések nem vezetnének eredményre, az érdekképviselet október 25-től demonstrációkat és sztrájkot kezdeményez, de a követelések alátámasztására október 7-én, a „Tisztes munka világnapján” figyelmeztető demonstrációkat tart. A kollektív munkaügyi vitában a szakszervezet 150 ezer forint kifizetését kéri minden vasutas munkavállalónak a MÁV Cargo privatizációs bevételéből – erre még Kóka János korábbi SZDSZ-es közlekedési miniszter tett ígéretet, de nem tartotta be. Igaz, a követelést a közelmúltban Fónagy János a kormány képviseletében jogosnak és reálisnak nevezte. Eredeti összege 250 ezer forint volt, de az érdekképviselet személyenként százezer forintot felajánlott az árvízkárosultaknak. Az új munka törvénykönyve tervezete a szakszervezet szerint súlyosan sérti a munkavállalók és a szakszervezetek érdekeit, mert a tervezett módosítások a munkaadókkal szembeni teljes kiszolgáltatottsághoz vezetnek. A VDSZSZ ugyanakkor hangsúlyozza, hogy követeléseit tárgyalásos úton, megállapodással szeretné érvényesíteni.
Eközben az LMP folytatta az országos szakszervezeti konföderációkkal az új Mtk.-ról való egyeztetését, a párt képviselői tegnap a Munkástanácsoknál jártak. Mile Lajos szerint a tervezet több meghatározó eleme is elfogadhatatlan. Az LMP-s politikus „ismerős megoldásnak” nevezte, hogy az amúgy is problémás anyagba bekerült néhány „vérlázító elem, amelyekből ha kettőt-hármat visszavesznek, akkor már rendkívül rugalmasnak” tűnik a minisztérium hozzáállása. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke azonban pozitív fordulatnak nevezte, hogy kedden a munkaadói és munkavállalói szervezetek tárgyalóasztalhoz ültek a szaktárcával, és alapvető pontokban sikerült megállapodniuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.