Szüreti mámor Soprontól Budafokig

BORGASZTRÓ

2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soproniként nem is lehet máshogyan, csakis hűségesen: egyre büszkébb vagyok arra, hogy ott születtem, és ez elsősorban a város borászainak és bormarketingeseinek köszönhető. Le a kalappal: össze tudnak fogni.
Ennek ékes példája a Kékfrankos nyár programsorozat záróakkordjaként a hét végén megrendezett Soproni szüret, amely a fesztivál 13 évében az itt gazdálkodó borászok igazi örömünnepévé vált.
A ma kezdődő borfesztivál patinás helyen, a Várkerületben, a régi piac helyén vásári forgataggal várja a kékfrankos és a zöldveltelinik (és persze a világfajták) rajongóit. A kulinária mellett szokásosan bemutatkoznak a magyarországi kézművesek, esténként pedig koncertdömpinggel segítenek lebontani a napközben benyelt kalóriákat. Sopron méltó régi nagy híréhez, hűséges önmagához és az egyre inkább világszínvonalú kékfrankoshoz.

Bor, Budafok. A Budafoki pezsgő- és borfesztivált idén 22. alkalommal tartják meg a XXII. kerületben. Szabolcs Attila polgármester elmondása szerint a műsort úgy állították össze, hogy minden korosztály megtalálja a neki tetsző programot. Szeptember 3-án és 4-én a pincészetekben és a városrész szívében, az Oroszlános udvarban, valamint a Savoyai Jenő téren ismét „pezseg a borváros”.
A bor- és pezsgőlovagrendek díszes felvonulásával, mazsorettek, táncosok, fúvósok, óriásbábosok, és egy díszes szőlős-koszorús kocsi ünnepi menetével kezdődik a 22. Budafoki pezsgő- és borfesztivál. A harangjátékot követő szőlőáldás után két napig sokféle programmal várják az érdeklődőket. Fellép többek között a Kerekes Band, a Budapest Bár, a Maszkura és a Tücsökraj, Puskás Péter, valamint Szabó Ádám tangóharmonika-művész. Berecz András mesemondót pezsgőrendi taggá avatják.
A neves fellépők előadásai közben a helyi, budafoki pincészetek borait kóstolhatják a borkedvelő látogatók, továbbá hagyományőrző játszótér, kézművesek, vásárosok és gasztronómiai élvezetek várják a vendégeket. Ebben az évben is látogathatók Budafok varázslatos hangulatú pincészetei: ingyenes omnibusszal bárki eljuthat a távolabbi pincékhez is. A huszonkettedik borfesztiválon a huszonkét éveseket ajándékokkal is várják. A hagyományőrzésen túl az önkormányzat célja, hogy a nagy tömegeket megmozgató, a történelmi, kulturális gyökerekhez visszanyúló rendezvény kikapcsolódást nyújtson a kerület lakosainak és az idelátogatóknak egyaránt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.