Tagad a vélt csepeli gyilkos

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte tegnap a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) a kedden őrizetbe vett Cs. Jánost, akit a csepeli gyilkosságok körülményeit vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsít.

Csibra Tibor
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség szerint a terhelt ölte meg tavaly azt a diósdi férfit, akinek holttestét még nem találták meg. A nyomozás eddigi adatai arra utalnak, hogy a sértett azon a területen halt meg, ahol az NNI munkatársai négy, eddig nem azonosított halottat ástak ki két héttel ezelőtt Csepelen. A BKKB a szökés, elrejtőzés, a bizonyítékok megsemmisítése, a további érintettek, illetve tanúk befolyásolásának lehetősége miatt látta indokoltnak Cs. János előzetes letartóztatását, a határozat jogerős. Az ügy terheltjei közül emberöléssel eddig egyedül meggyanúsított Cs. János elismerte, hogy ismerte az eltűnt s a hatóságok által gyilkosság áldozatának tartott diósdi férfit, de tagadta, hogy köze lenne annak halálához – tájékoztatta lapunkat Pintér András, a gyanúsított ügyvédje.

*

A jogász közölte azt is, hogy a nyomozók eddig nem mutatták be azokat a bizonyítékokat, amelyek szerintük Cs. János bűnösségét igazolják.
Pintér András kérdésünkre elmondta, hogy védence – akárcsak a többi, a vizsgálatban immár külön kezelt ügy gyanúsítottjai – hajléktalan, és tavaly, a terhére rótt bűncselekmény idején valóban Csepel északi részén tengette napjait. A terhelt ötvenéves, de koránál fiatalabbnak tűnik. Cs. János információkkal is szolgált a nyomozóknak az eltűnt diósdi férfiról, akiről elmondta, hogy az nem tartozott az otthontalanok közé, de időnként megfordult a csepeli kolónia tagjai között, egyelőre azonban nem derült ki, hogy mit keresett ott. Az ügyvéd a tegnapi jogerős előzetes letartóztatásról elmondta, hogy Cs. János nem kívánt fellebbezni a döntés ellen, ő pedig csatlakozott védencéhez.
Ismert, augusztus elején egy Budapesten élő székely fiatalember, M. M. tett feljelentést egyik ismerőse és annak társai ellen, mert azok megverték, megkínozták, kirabolták, majd összekötözve nyakig elföldelték Csepelen, a hajléktalanok lakta északi területen. A sértett személyleírása alapján a rendőrök hamarosan elfogták a támadókat, B. Józsefet, a fiatalkorú B. Amandát, és a magát macedónnak valló N. Aleksandart. Információink szerint utóbbi mutatta meg azt a helyet a szigeten a nyomozóknak, ahol megtalálták a négy holttest elásott darabjait. Az áldozatok azonosítása és haláluk körülményeinek tisztázása még tart, a rendőrség álláspontja szerint a sértettek és gyilkosaik is hajléktalanok voltak.
N. Aleksandar délszláv háborús múltjáról különféle találgatások jelentek meg a sajtóban, az utóbbi napok hírei azonban inkább azt igazolják, hogy nem ő a csepeli rémtörténet kulcsfigurája, bár tudhatott a súlyos bűncselekmények körülményeiről, elkövetőiről. Pintér András véleménye szerint Cs. János egy másik gyanúsított vallomása alapján kerülhetett a nyomozók látókörébe. Kérdés, hogy a hatóságok az ügyben minden, a környéken ismertté vált bűnesetet nyilvánosságra hoztak-e: a székely fiatalember támadói és másik három, áprilisban letartóztatott férfi számláján – hivatalosan – rablások szerepelnek, így nem tudni, mi okuk lehet, hogy ezektől a lényegesen súlyosabb bűncselekményekről informálják a nyomozókat.
Deme Tamás, az NNI életvédelmi osztályának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján tisztázta, hogy az M. M. elleni támadást, a négy megtalált holttest, valamint a diósdi férfi meggyilkolásának ügyét külön vizsgálják, a tavasszal elfogott sorozatrablók ellen pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság jár el. Az őrnagy nem részletezte, ugyanakkor „párját ritkító” bizonyítékoknak nevezte azokat, amelyek az NNI szerint Cs. János bűnösségét igazolják. A hatóság nem zárja ki, hogy a négy elásott holttest egyike az eltűnt diósdi férfié, bár a szakértői vizsgálatok ezt még nem támasztották alá. Az NNI szerint a gyilkosságoknak több, még nem ismert elkövetője volt, akiket szintén a hajléktalanok között kell keresni, s az ügyekben további gyanúsítások várhatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.