Taps Strauss-Kahnnak az IMF központjában

Elnézést kért az IMF munkatársaitól a szexuális botrányának kitörése óta tegnap először a pénzintézetbe látogató Dominique Strauss-Kahn lemondott vezérigazgató, amiért botránya rossz fényt vetett az intézményre is. Noha az Egyesült Államokban nemrég ejtették a nemi erőszak miatt ellene felhozott vádakat, Franciaországban – egy hasonló ügy miatt – vizsgálat folyik ellene.

Balogh Roland
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz alkalmazott és utódja, Christine Lagarde jelenlétében kért bocsánatot a Nemzetközi Valutaalap (IMF) munkatársaitól az Amerikában kitört szexuális botránya miatt a májusban lemondott Dominique Strauss-Kahn. Az egykori vezérigazgató – a brit Reuters hírügynökség tudósítása szerint – feleségével, Anne Sinclairrel érkezett az IMF központjába, ahol egy előadóteremben búcsúzott el volt alkalmazottaitól, munkatársaitól. Az MTI által is idézett találkozót a sajtó teljes kizárásával tartották meg. Ennek ellenére a bocsánatkérés mellett az is kiszivárgott, a munkatársak mondandója után hosszas tapssal búcsúztatták a volt IMF-vezért.
Kérdés persze, hogy a botrányok hogyan hatnak az ezeket megelőzően a francia államfői székre is ácsingózó Strauss-Kahn politikai karrierjére. Az egyelőre világosan látszik, hogy a szocialisták színeiben magát megméretni kívánó volt IMF-vezérigazgató a 2012-es elnökválasztási kampányba már nem tud beleszólni, ahogy a franciák többsége még azt sem látná szívesen, ha csak a kampányban venne részt, segítve a francia baloldalt. Főleg, hogy a múlt heti New York-i nem erőszakkal kapcsolatos vádak elejtése után hazájában még nem oszlottak el a viharfelhők a feje fölül. Egy 2002-es eset miatt ugyanis továbbra is vizsgálat folyik ellene, szintén szexuális zaklatás ügyében. Tristane Banon francia írónő, újságírónő szerint – aki egyébként keresztlánya Strauss-Kahn második feleségének, Brigitte Guillemette-nek – az IMF-vezér egy vele készített interjú során megpróbálta megerőszakolni. Banon ügyvédje, David Koubbi kihallgattatná a Strauss-Kahnnal 2008-ban szexuális viszonyt folytató Nagy Piroskát is. Az IMF-ben közgazdászként dolgozó nő, aki az ügy kirobbanása után távozott az IMF-től, egy levélben később azt állította, kiszolgáltatott helyzetben volt, főnöke „agresszív ember”, és hogy a főigazgatónak „nehézséget okoz egy olyan intézmény vezetése, amelyben nők is dolgoznak az irányítása alatt”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.