Táskában vitték a pénzt

A nokiás és a viszkisdobozok sorába illik az az erzsébetvárosi barna táska, amelyet Nagy György, a Hunvald-per koronatanúja állítása szerint többször is kenőpénzzel tömve vitt az SZDSZ-es Gál Györgynek. A tegnapi tárgyaláson Nagyot a volt gazdasági bizottsági elnökkel, annak párttársával és az ingatlanügyek értékbecslőjével is eredménytelenül szembesítették.

2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömött, barna táskában vittem a kenőpénzt az erzsébetvárosi SZDSZ-irodába – tért ki a vesztegetés részleteire tegnapi bírósági meghallgatásán Nagy György koronatanú. A Fővárosi Bíróság a büntetőeljárásban először rendelt el szembesítést, amikor a vád szerinti ingatlanügyletek fő kezdeményezője, a gyanúsítottból tanúvá lett vállalkozó az elsőrendű vádlott, Gál György volt gazdasági bizottsági elnök szemébe mondta, hogy 2003-ban és 2004-ben több alkalommal, összességében több száz millió forintot adott át neki. – Soha, tőled soha nem vettem át vesztegetési pénzt – reagált farkasszemet nézve a tanúval Gál. A vádirat alapján az egykori SZDSZ-es politikus ingatlanonként 20 és 30 millió forintot, összesen 366 milliót kapott. A bíróság eredménytelennek ítélte a szembesítést, és a tegnapi tárgyalás folyamán kénytelen volt ugyanezt megállapítani további három alkalommal is. Kardos Péter korábbi szabad demokrata pénzügyi bizottsági elnök, harmadrendű vádlott tagadta, hogy az ő ötlete volt az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügy első értékesítése. Nem ismerte el azt sem, hogy azért ültetett az áron alul megvásárolt önkormányzati ingatlan fejlesztésére szánt cég ügyvezetői székébe strómant, mert az általa addig betöltött pozíció összeférhetetlen lett volna helyi képviselői tisztségével. Nagy viszont úgy emlékezett, hogy ügye botrányt kavart, amelyről újságcikkek is megjelentek. Kardos összezavarodva ismerte el: ő maga is érezte az összeférhetetlenséget, de a cégben neki „nagyon sok pénze volt”.
A bíróság a koronatanút Kormos Lajos negyedrendű vádlottal is szembesítette, aki kijelentette: értékbecsléseinél nem egyeztetett senkivel. Nagy György viszont úgy emlékezett, hogy „megmondtuk Kormosnak, mit írjon, majd ki is fizettük őt”. Hunvald György volt MSZP-s polgármester, másodrendű vádlott tegnap csupán kinyilatkoztatott: „olyan konstrukció, amit a vád állít, nincs”.
A Központi Nyomozó Főügyészség szerint Gál, Hunvald György és 23 társuk bűnszervezetben elkövetett csalással, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel – 17 önkormányzati ingatlan eladásával vagy annak kísérletével – több mint 600 millió forintos kárt okoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.