Távközlési piacon a villamos művek

Bodacz Péter
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január elsejétől lényegében a nemzetbiztonsági szempontból meghatározó infokommunikációs infrastruktúra egésze állami kézbe kerülhet azáltal, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. átveszi az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózattal (EKG) kapcsolatos szolgáltatásokat és feladatokat. Az MVM tegnapi rendkívüli közgyűlésén született döntés szerint a társaság részt vesz a fejlesztési tárca által létrehozott, úgynevezett nemzeti tulajdonú távközlésihálózat-fejlesztési projektben is, amelynek részeként az energetikai vállalat tulajdonában álló hálózatra telepítik az állami távközlési gerinchálózatokat, és kiterjesztik azt 44 kiemelt központra.
A kabinet még tavaly decemberben határozott a kormányzati informatika helyzetének rendezéséről és a hálózatüzemeltetés hatásfokának növeléséről. A munka összefogását Fellegi Tamás fejlesztési miniszter idén júliusban Both Zoltán miniszteri biztosra, az állami tulajdonú – pár napja Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltatóra átkeresztelt – Kopint-Datorg Zrt. elnökére bízta. Ő kapott megbízást arra is, hogy december 5-ig dolgozza ki a teljes állami intézményrendszert lefedő új hálózati szolgáltatás első lépcsőjét.
Az infrastruktúra jelentős része a Kopint-Datorg fennhatósága alatt eddig is állami kézben volt, a változás azonban nem merül ki abban, hogy az egyik állami cégtől átkerül a másikhoz a hálózat. Lényegi jelentőséggel bír az is, hogy 2012-től a rendszer gondozását, fejlesztését, karbantartását nem az eddig megbízott Magyar Telekom végzi, hanem azt saját hatáskörben kívánja ellátni az állam. Magyarország ezzel a lépéssel becslések szerint 5,8 milliárd forintot spórol meg éves szinten, míg a német hátterű távközlési óriáscég évente 12 milliárd forintos megrendeléstől esik el. Ez – és a szektorra korábban kivetett, több tíz milliárdos bevételkiesést eredményező különadó egyaránt – szerepet játszhatott abban, hogy a Magyar Hírlap néhány hete az infokommunikációs államtitkár felmentéséről cikkezett. Kormány közeli forrásaink azonban valótlannak nevezték Nyitrai Zsolt távozásának hírét, aki nem sokkal később kezdeményezte beosztottja, Vasváriné Menyhárt Éva hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkár felmentését a miniszterelnöknél. Vasváriné korábban a Magyar Telekom egyik vezetője volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.