Tehetetlen, fölényes Gyurcsányról írtak

Hírösszefoglaló
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fölényesnek jellemezte Gyurcsány Ferenc korábbi MSZP-s miniszterelnök politikai stílusát egy amerikai diplomáciai távirat, amelyet a WikiLeaks hozott nyilvánosságra a múlt héten – adta hírül az Origo. April Foley nagykövet 2007 nyarán, Daniel Fried külügyminiszter-helyettes látogatására állított össze egy összefoglalót a magyar belpolitikai helyzetről, amelyben azt írta: „Az ön látogatása a nyári uborkaszezon kezdetére esik, amikor a kimerült Gyurcsány-kormány szünetet tarthat, amire nagy szüksége van (ha nem is különösebben érdemeli meg).” A táviratban Foley megjegyezte: a második Gyurcsány-kormány első évét „a hazai reformprogramban a tehetetlenség, a külpolitikában – különösen Moszkva felé – a sodródás jellemezte”. A nagykövet akkor úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök defenzívába szorult és elszigetelődött még a saját pártjában is, a magyarok elfáradtak Gyurcsány „fölényes, de koncentrálatlan” hozzáállásától, a kormány pedig egy újonc kabinet és egy leköszönő, „béna kacsa” kormány hibáit követi el. Az amerikai diplomaták más táviratok szerint a Jobbikot „zavaró elemnek” nevezték, a Magyar Gárda megalapítását pedig előre kiszámított, okos döntésnek tartották.
A WikiLeaksen közzétett iratokból kiderült az is, hogy a budapesti amerikai nagykövetség a tavalyi országgyűlési választások után erőteljesen lobbizott, hogy a hazai döntéshozókat és a tudományos közvéleményt nyitottabbá tegye a biotechnológia, így a génmódosított növények itteni felhasználására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.