Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Torontóban időzik a sztárkaraván

A torontói nemzetközi filmfesztiválon a legtöbb díjesélyes film már bemutatkozott a napokban. A kritikusok Oscart kiáltanak Glenn Close-nak, dicsérték George Clooney-t, s mérsékelten lelkesedtek Luc Besson a burmai Nobel-díjas ellenzéki vezetőről szóló, The Lady című eposzáért.

Kárpáti György
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazi sztárkaraván zarándokolt a napokban Torontóba, ahol egy hete mindenki azon vitatkozik, ki lehet esélyes Oscar-jelölésre és nyerhet aranyszobrot a 2012. február 26-i díjátadón, amelynek házigazdája Eddie Murphy lesz. A legjobb színésznő díjára máris született egy tuti tipp Glenn Close személyében. Ahogy lapunk is megírta, az ötször jelölt művésznő eddig még nem vehette át az aranyszobrocskát, ám az Albert Nobbs című filmben nyújtott alakításával révbe érhet.
Luc Besson The Lady című filmjének női alakítását is méltatták, ám a jelek szerint az Oscar-befutónak szánt mozi nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. A Variety kritikusa indokolatlanul hosszúnak és konvencionálisnak nevezte a két és fél órás történelmi eposzt annak tükrében, hogy a játékidő zöme a négy fal között, az ellenzéki vezető házi őrizetében játszódik. Az amerikai szaklap kiemeli, hogy a főszereplőnő, Michelle Yeoh remek játéka mellett a film legjobb része az ellenzéki vezető férjével való kapcsolatának ábrázolása, még ha Eric Serra zenéje túlzottan érzelgősre sikerült is. Elkerülte a giccsbe esés csapdáját a Moneyball, amelyben Brad Pitt lélekemelőnek nevezett alakításának tapsolt a szakma, s a Capote rendezőjének, Bennett Millernek a megtörtént eseményekről szóló filmjét máris többszörös Oscar-esélyesként emlegetik. A Variety szerint miután a történet elhagyta a tradicionális sportfilm formulát, minden adott a szakmai és a közönségsikerhez. Sokat nyerhet George Clooney is, akinek Ides of March című filmjét Velence óta mindenki dicséri, de egy másik alakításával is felhívta magára a figyelmet Torontóban. Alexander Payne keserédes mozijában, a The Descendantben olyan ügyvédet alakít, aki felesége kórházba kerülése miatt egyedül vigyáz két gyerekükre, s rájön, hogy nejének a balesete idején viszonya volt. Clooney remekel a szerepében, amely elégtétel nemcsak neki, de rendezőjének is, aki korábban a Kerülő utak című filmben már szívesen szerepeltette volna Clooney-t. De a sztárparádénak ezzel még nincs vége: tegnap este Joel Schumacher új filmje, a Tresspass pergett Nicolas Cage és Nicole Kidman főszereplésével. A feszültséggel teli thrillerben a két sztár civódó házaspárt alakít, amelyre betörők támadnak luxusházukban.
(Torontói nemzetközi filmfesztivál, szeptember 8–18.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.