Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Történelmi bírságot kapott a Mal

A magyar környezetvédelem valaha volt legsúlyosabb hulladékgazdálkodási bírságát, 135,140 milliárd forintot szabott ki a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-re.

Velkei Tamás
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iszapkatasztrófa tavaly október 4-én történt, s tíz halálos áldozatot követelt. A felügyelőség a bírság számításánál tekintettel volt a katasztrófa során bekövetkező halálesetekre, a különösen súlyos környezeti károkra, valamint a kiömlött maró anyag mennyiségére; a tározóból 1 876 622 tonnányi vörösiszap és lúgos oldat jutott ki. Az összeg meghatározásánál szerepet játszott az is, hogy ilyen mértékű és kiterjedésű környezeti kár még nem volt Magyarországon.
A bírságot a cég szinte biztos, hogy nem tudja kifizetni, mivel a Mal évi adózott eredménye 2007 és 2009 között folyamatosan negatív volt. Szakértők szerint ha a cég nem tudja törleszteni a bírságot, a Mal akár állami tulajdonba is kerülhet. Tegnap Kossa György, a Mal állami felügyeletét ellátó bizottság volt vezetője úgy nyilatkozott: a cég nem tervezte az átállást a száraz technológiára, csupán a gátakat magasította volna meg.

Részletek az 5. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.