Tovább csökkent a népesség

Kevesebb gyermek született és többen hunytak el 2011 első fél évében, mint az előző év azonos időszakában – olvasható a KSH legfrissebb jelentésében, amelyből az is kiderül: hazánk népessége június végén 9,968 millió fő volt.

Vass-Gabay Dorka
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több halálozás és kevesebb gyermek. Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, január és június közötti időszakot elemző jelentéséből. Az év első fél évében 41 586 gyermek született, ami 8 százalékkal, 3592 újszülöttel kevesebb, mint egy évvel korábban. A születésszám csökkenése január és április között volt a legjelentősebb, 10,9 százalékos. A halálozások száma 2010. január–júniusihoz viszonyítva idén ezerhetveneggyel volt több. Az első hat hónapban
66 034-en hunytak el, ez 1,6 százalékos emelkedést jelent a 2010. január–júniusi időszakhoz képest.
A születésszám csökkenése és a halálozások emelkedése miatt a természetes fogyás üteme gyorsult, a 2010. január–júniusi 19 785-tel szemben 2011 első hat hónapjában 24 448 főt tett ki. A születések számának visszaesése Közép- és Nyugat-Dunántúlon volt a legnagyobb, ahol több mint 10 százalékkal kevesebb gyermek született, míg a legkisebb, 4,4 százalékos csökkenés Észak-Magyarországon történt. A halálozások száma négy régióban emelkedett, a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön 4,4 és Közép-Magyarországon 3,4 százalékkal, három régióban viszont kismértékben elmaradt az előző évitől. A természetes fogyás 2011 első fél évében az ország valamennyi régiójában meghaladta az egy évvel korábbit, ennek mértéke Közép-Magyarországon volt a legnagyobb, Észak-Magyarországon pedig a legkisebb.
Mivel az év első felében tovább nőtt a nemzetközi vándorlás is, az ország lakossága mintegy 18 000 fővel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma az időszak végén 9,968 millió fő volt.
A statisztikai hivatal szerint a házasságkötések száma is elmarad az előző évitől. Igaz, hogy az esztendő első felében tapasztalt jelentős, 8,8 százalékos visszaesés után a nyári időszakban az egybekelések száma kismértékben meghaladta az egy évvel korábbit, a 2011 első hat hónapjában regisztrált 14 440 házasságkötés mégis 193-mal, azaz 1,3 százalékkal maradt el az előző évitől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.