Tragédia az Alpokban

2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajba került német turisták segítségére sietett az a két olasz önkéntes hegyi mentő, aki tegnap életét vesztette a Dolomitokban, az Alpok észak-olaszországi területén – adta hírül a Corriere della Sera. A 43 éves Alberto Bonafede és a 42 éves Aldo Giustina a Pelmo-hegyen kapaszkodott fölfelé, hogy a 2900 méteres magasságban rekedt németekhez jusson, amikor a napok óta tartó esőzések miatt meglazult sziklafal megindult. Több ezer tonna kőzet és sár zúdult rájuk, elszakította a köteleiket és magával sodorta őket. Hétszáz métert zuhantak, testüket tegnap sem tudták kiemelni, mert a tragédia óta újabb és újabb óriási szikladarabok szakadtak le. Csak akkor próbálkoznak újra, ha a körülmények biztonságossá válnak – közölte a venetói hegyi- és barlangi mentőszolgálat.
Egy geológus becslése szerint körülbelül 2500 köbméter kő és szikla zuhant az alpinistákra, a fal azóta is folyamatos mozgásban van. A hegyi utakat lezárták, a helyszínt éjjel-nappal rendőrök és hegyi mentők ellenőrzik.
A szerencsétlenség után a két német turistát helikopterrel hozták le a hegyről, és vitték kórházba.
Emlékezetes, olasz hegyi mentőknek köszönheti életét T. Sarolta, aki augusztus elején tűnt el, amikor az Appenninekben, Abruzzo régióban könnyű kirándulásra indult a táborból, de eltévedt. A húszéves magyar lány SMS-ben riasztotta itthon maradt családját, akik értesítették az olasz hatóságokat. Az alpinisták egy héten keresztül kutattak utána. A keresést nehezítette, hogy a lány tévesen adta meg a helyzetét. Végül 1600 méteres magasságban, a Murelle-szurdok közelében bukkantak rá, éppen egy tócsában mosakodott, mesélte később Francesco Pace, a felkutatására indult csapat vezetője. Valóságos csoda, hogy életben találták, folytatta, szerencsére a lány erős, volt kabátja, és a közelben lévő barlangban menedéket talált az éjszakai hideg elől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.