Trichet: Nagy kihívás előtt az eurózóna

Hírösszefoglaló
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a jegybankárok Jackson Hole-i konferenciáján kijelentette, az EKB elsődleges célja az árstabilitás középtávú biztosítása. Ha ugyanis nem ezt tenné, a hosszú távú hozamok emelkedni kezdenének. Egyúttal azt is jelezte, szerinte nem fenyeget újabb bankválság az öreg kontinensen. Ugyanakkor visszautasította azt a vádat, miszerint a monetáris kondíciók nem kellően lazák. Trichet bírálta azokat, akik megkérdőjelezik az eurózóna vezetőinek a problémák megoldása iránti elkötelezettségét. Nem kérdés, hogy nagy a kihívás, de ugyanez igaz az Egyesült Államokra, az Egyesült Királyságra és Japánra is – mondta. Trichet szerint a fejlett országok mindegyike problémákkal küzd. Amerikában, Japánban és az Egyesült Királyságban kérdésessé vált a jelenlegi üzleti modell sikere. Az eurózóna fundamentumai nem ilyen rosszak, itt a legnagyobb kihívást a kormányzás jelenti – tette hozzá. A konferencián szintén jelen lévő Világbank-vezérigazgató, Christine Lagarde szerint az Európai Pénzügyi Stabilitási Alap (EFSF) feladata lenne, hogy pótlólagos tőkéhez juttassa az európai bankokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.