Túl vagyunk a pollencsúcson

Pécsett és Budapesten a szerdán kiadott fekete riasztást indokló érték felére csökkent tegnapra a pollenkoncentráció, de még így is igen magas, körülbelül ötszáz köbméterenként. Az allergiásoknak továbbra is óvakodniuk kell, mert a parlagfű súlyos tüneteket okozhat.

2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan csökken a levegő szennyezettsége, de még most is nagyon magas – tájékoztatta lapunkat Apatini Dóra biológus, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) munkatársa. Az idény legmagasabb értékeit a múlt szombaton mérték, de Győrben egy, Nyíregyházán és Pécsett pedig két napon is meghaladta az ezret a köbméterenként mért pollenszem. Ezután adták ki szerdán az ötödik fokozatú, azaz fekete riasztást.
Magyarországon magas épületek tetején elhelyezve 19 pollencsapda működik, ezek a szélirányba fordulva 30 kilométer sugarú körben monitoroznak. A szerkezetek annyi levegőt szívnak be, amennyit egy ember naponta, a szemcsék a mintavételi dobozon lévő szalagra tapadnak. Ezeket Budapesten és több nagyvárosban naponta, másutt hetente többször cserélik, és laboratóriumban megfestik, majd mikroszkóp alatt megszámolják a szemcséket. A pollenkoncentrációt az egy hét alatt mért adatok átlagolásával számolják ki. Az OKI idén indította el a parlagfűpollen-riasztási rendszert, amely színekkel jelzi a pollenszennyezettség mértékét az ország térképén. A kilencfokozatú színskálán a fehér azt jelenti, hogy a levegőben nincs pollen, a koncentráció emelkedésével együtt a színek is sötétednek. Narancsszínű például a jel, ha közepes, azaz 10 és 29 közötti a köbméterenkénti pollenszám. A fekete riasztást akkor adják ki, ha 500 és 999 közötti koncentrációt mérnek, az extrém magas szennyezettséget, azaz az ezernél magasabb szemcseszámot ambrózia (sötétlila) színnel jelzik a térképen.
A tegnapig beérkezett adatok arra utalnak, hogy Budapesten és Pécsett a felére, azaz körülbelül ötszázra csökkent a koncentráció. Ez a korábbihoz képest örvendetes, de még mindig eléggé magas érték, hiszen már a köbméterenként száz pollenszem is soknak számít, és súlyos tüneteket okoz az allergiásoknál. Magyarországon a népesség 25-30 százaléka allergiás, közülük 1,2-2 millióan a parlagfűre.
A nagyon allergiásoknak már az alacsony pollenszámtól is súlyos tüneteik lehetnek – tájékoztatta az MTI-t Nékám Kristóf allergológus, aki a fekete riasztást szinte már katasztrófának nevezte. Mint mondta, ilyenkor már az alig érzékenyeknek is vannak tüneteik. A nagyon allergiások ilyenkor kórházba is kerülhetnek, közülük az asztmások akár életveszélyes állapotban is. Beszámolója szerint az elmúlt napokban tömegével jelentkeztek a betegek az ambulancián, mert bedugult az orruk, és nem tudtak aludni. A parlagfű-allergiások leggyakoribb tünetei közül kiemelte a könnyezést, a szemek, a száj és a fül viszketését, az orrdugulást, a tüsszögést és a légszomjat.
Publicisztika a 6. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.