Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Tuniszba érkezett az Erdogan-turné

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő folytatja észak-afrikai körútját; Egyiptom után tegnap Tunéziába érkezett. A körút célja Törökország regionális hegemóniájának hangsúlyozása a forradalmak által meggyengített arab országokkal szemben, beszédei pedig az egyesítő szent célra, Palesztina ügyére koncentrálnak. A lakosság mindenhol örömmel fogadja Erdogant, ám a vezető politikusok atyáskodó riválist látnak személyében.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tuniszban is ujjongó tömegek üdvözölték a török miniszterelnököt; a jázmin – a forradalom és az új korszak szimbóluma – tegnapra minden virágárusnál hiánycikké vált. A török AA hírügynökség helyi riportja szerint a tunéziai fiatalok nagy szeretettel várták Erdogant, és Palesztinával kapcsolatos gondolataira voltak kíváncsiak. Erdogan tárgyalásokat folytatott tunéziai kollégájával, Bejidzsi Szaid Esszebi ügyvivő kormányfővel, s Fuád Mubaza elnökkel is találkozott.
Erdogan hősként fogadása azonban nem volt igaz a vezetőrétegre; az iszlamista Muzulmán Testvériség – amely évtizedes száműzetést követően tavasztól már közvetlenül is részt vesz a politikában – haraggal reagált arra, hogy a török vendég egy szekularizált államformát javasolt Egyiptomnak. A szervezetnek azért is bántó az ötlet, mert éppen a mérsékelt iszlámot a politikába sikeresen beemelő AKP pártot (Erdogan kormányzó pártját) tekintik példaképüknek. Erdogan kairói és tuniszi beszédeinek nagy részében Izraelt támadta, és a két ország egyre fagyosabb viszonyát jelzi az is, hogy a török F–16-osok új, hazai gyártmányú ellenség-barát felismerő rendszere ezentúl az izraeli gépekre nem szövetségesként tekint majd.
A körút következő állomása Líbia lesz, a Gázai övezet az eredeti tervekkel ellentétben nem szerepel az úti célok között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.