Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Újabb csepeli gyanúsítottat vettek őrizetbe

Bécsben fogta el tegnap a rendőrség a csepeli sorozatgyilkosság ügyének harmadik érintettjét, akit két társával együtt egy diósdi férfi megölésével gyanúsítanak. A csoport egyik tagjáról, a szerb Dragan Bajicsról kiderült, hogy Boszniában harcolt a délszláv polgárháborúban, és egy szerbiai börtönből szökött meg, mielőtt négy éve hazánkba érkezett.

Csibra Tibor
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bécsben fogta el tegnap a rendőrség a csepeli hajléktalantelepen elásott ismeretlen áldozatok ügyének harmadik gyanúsítottját. A bűncselekményeket vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint a 32 éves B. Zsolt is érintett egy tavaly Diósdról eltűnt férfi halálában – közölte lapunkkal Bartha László, a testület szóvivője. Az említett áldozat holttestét még nem találták meg, de elképzelhető, hogy ő lehet az augusztusban a Francia-öböl környékén kihantolt négy sértett egyike; a szakértők még nem tudták azonosítani a holttesteket. A diósdi férfi megölésével már három embert, B. Zsolton kívül Cs. Jánost és a szerb Dragan Bajicsot gyanúsítja az NNI. Utóbbiról kiderült, hogy a kilencvenes évek elején Boszniában harcolt egy szabadcsapatban, de nem Arkan tigrisei között. A magát korábban macedónnak valló, álnevet használó Bajicsot ujjlenyomata alapján azonosították, és ehhez az Interpol adatbázisát használták a nyomozók.
*
A tegnap Bécsben őrizetbe vett B. Zsoltról egyelőre nem közölt részleteket a rendőrség. Az NNI szerint a terhelt részt vett a diósdi áldozat megölésében és eltüntetésében. Néhány hete az NNI sajtótájékoztatóján Deme Tamás, a testület életvédelmi osztályának vezetője elmondta, hogy az ügyben a nyomozóknak „párját ritkító bizonyítékok” vannak a kezükben annak ellenére, hogy áldozat holtteste még nem került elő.
A csepeli rémtörténet napokban azonosított érintettje, a szerb Dragan Bajics 2007 elején szökött meg börtönbüntetéséből a vajdasági Nagybecskerekről. A férfi ezután eltűnt, minden bizonnyal ekkor jött át Magyarországra. A Vecsernye novoszti nevű szerb lap megszólaltatta a gyanúsított Bácsföldváron (Backo Gradiste) élő szüleit, akik fiuk említett szökése óta semmit nem tudtak róla. Mirko Bajicsot és feleségét hétfőn a budapesti szerb nagykövetség értesítette, hogy Dragant a csepeli gyilkosságok egyikével gyanúsítja a rendőrség. A házaspár beszámolt arról, hogy gyermeküket többször börtönbüntetésre ítélték az ottani bíróságok, számláján többnyire betörések, lopások, rablások szerepeltek, de hosszabb idejű szabadságvesztést egyszer sem kapott. Bajicsék elmondták, hogy gyermekük a kilencvenes évek elején Boszniába ment, de nem tudták, hogy ott részt vett-e a harcokban. Lapunk úgy értesült, Dragan Bajics megszökött a sorkatonai szolgálatából, majd beállt a hírhedt Braniszlav Lainovics vezette szabadcsapatba, a Szerb Gárdába.
A csoport a Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) fegyveres szervezete volt. Lainovics katonái főképp Kelet-Boszniában harcoltak, ahol számos véres csatát és népirtást jegyeztek fel a krónikák. Érdekesség, hogy Lainovicsékat eddig nem hozták összefüggésbe háborús bűncselekményekkel. Sokan úgy vélik, Braniszlav Lainovics a délszláv háborúban szedte össze vagyonát, és bizonyára számos haragosa akadt: néhány héttel a hírhedt Arkan kapitány elleni merénylet után őt is nyilvános helyen lőtték agyon Belgrádban, egy szálloda előtt.
Dragan Bajics a jelek szerint már négy éve Magyarországon él, több álnevet is használt, elfogásakor Aleksandar Nencevként, macedón állampolgárként mutatkozott be a nyomozóknak. A férfi annak a csoportnak a tagja, amely megkínzott, kirabolt és nyakig elásott egy Budapesten élő székely fiatalembert augusztus elején Csepelen. M. M. jelentette a történteket a rendőrségen, Bajicsot egy másik ügye miatt addigra már őrizetbe vette a hatóság. A gyanúsított mutatta meg később a nyomozóknak azt a gödröt a sziget északi részén, amelyből négy ismeretlen holttest került elő. A terheltet ujjlenyomata alapján azonosította a hatóság, az egyezést az Interpol adatbázisa mutatta ki. Úgy tudjuk, a feltételezett gyilkosok becserkészését segítették azok a hazai bűnügyi profilalkotó szakemberek, akiket a cigánygyilkosságok idején képzett ki az FBI.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.