Újabb gazdasági válság jön?

Hírösszefoglaló
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rosszabb helyzetben vagyunk, mint 2008-ban – fejtette ki a CNBC-nek adott olaszországi interjújában Nouriel Roubini, a pesszimista jóslatairól híres sztárközgazdász. A Portfolio.hu híre szerint a szakember a W alakú válság esélyét most hatvan százalékra becsüli. Az elmúlt hónapokban megjelent makrogazdasági, illetve a múlt pénteki kedvezőtlen amerikai munkaerő-piaci adatokra alapozott véleményt megerősítették a legutóbbi bizalmi felmérések is. Ezek szerint az üzleti szereplők és a lakosság pesszimizmusa is nőtt az utóbbi időben. Az elmúlt hetek vélekedésére, miszerint az euró nem éli túl az adósságválságot, a szakember szerint a közös valuta gyengítésével kellene reagálni.
Hasonlóképpen borúlátóan nyilatkozott Soros György a jelenlegi európai pénzügyi helyzetről. Az ismert befektetési szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa ma azzal a veszéllyel néz szembe, amivel az Egyesült Államok 2008-ban. Az európai bankok jövőjével kapcsolatos aggodalmak ugyanis arra ösztönzik amerikai társaikat, hogy vonják ki az öreg kontinensről tőkéjüket, ezzel azonban jelentősen romlik e pénzintézetek finanszírozási helyzete. Csakhogy egy neves európai bank bedőlése hasonló pánikreakciókat eredményezne Európában, mint három évvel ezelőtt a tengerentúlon. A tőzsdeguru úgy látja, a mostani válság súlyosabb lehet a korábbinál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.