Újabb kiszervezések várhatók a Tescónál

Bákonyi Ádám
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lvállalkozókhoz szervezi ki a Tesco vagyonőreinek nagy részét, amely az eddigi tapasztalatok alapján a dolgozók kiszolgáltatottságának, s akár a feketefoglalkoztatás esélyének növekedését jelentheti. A biztonsági operátorokra és munkájukra továbbra is szükség van, ám a munkavállalók már nem a Tesco, hanem követhetetlen hátterű vagyonvédelmi cégek alkalmazásában állnak majd.
Az úgynevezett 3K-s, azaz háromezer négyzetméteres üzletekben már tavaly megtörtént a kiszervezés. Ekkor négy vagyonőrből háromtól vált meg a Tesco, amely most „struktúraváltás” címen az ötezer négyzetméteres áruházakban az ötfős operátori egységekből négy embert küld el. A lapunknak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő 3K-s vagyonőrök elmondták: munkaruhájukat, felszerelésüket önerőből, saját költségükön maguknak kell megvásárolni, de ugyanúgy nem biztosítják számukra a munkába járás költségeit sem. Az alultervezett létszám miatt gyakorlatilag alig adják ki nekik a szabadságokat, a ki nem adottakat pedig nem fizetik ki. A napi 12–14 órás munkavégzés általánosnak nevezhető a multinacionális vállalatnál, és ahogy más munkakörökben, úgy a vagyonőrök sem kapják meg a délutáni és éjszakai műszakpótlékot. Sok vagyonőr számára szinte követhetetlen, hogy valójában kinek az alkalmazásában is áll. A fővállalkozók ugyanis alvállalkozóknak adják tovább a munkát, volt olyan operátor, aki arról számolt be, hogy egy éven belül már a második alvállalkozóhoz került át.
„A Tesco áruházaiban dolgozó vagyonőrök nem Tesco-alkalmazottak, hanem a vállalatunkkal szerződéses kapcsolatban álló vállalkozások dolgozói. Kérem, bármilyen vagyonőröket érintő munkajogi kérdésben szíveskedjen az őket alkalmazó cégekhez fordulni” – közölte megkeresésünkre a cég.
Legutóbb augusztusban állapított meg szabálytalanságokat az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, eszerint a Tesco áruházakban a napi munkaidő felső korlátját megsértő 16 órás munkavégzés folyik, és annak ellenére, hogy az úgynevezett három műszakos munkarend nem valósul meg, a dolgozókat rendes munkaidőben szombat–vasárnapra is beosztják. Kiderült: a vizsgált áruházakban megsértik a munkabér védelméről szóló szabályokat, így nem fizetik ki a pénztárosoknak a garantált bérminimumot, a túlórákért járó díjakat, de határidőn túl fizették ki a rendes munkabéreket is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.