Újra borforgatag a Várban

A szüret felől nézve az ősz nem is olyan szomorú: idén újra örülhetünk annak, hogy bornemzet vagyunk – sőt annak is, hogy nem egyedüliként birtokoljuk ezt a címet: a budai Várban tizenöt ország 220 borászatának termékeit kóstolhatjuk meg vasárnap estig, vagy választhatunk egy csendesebb, szüretibb hangulatú hazai eseményt is.

R. Kiss Kornélia
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap elkezdődött a Budai borfesztivál, és vasárnapig vár minden borkedvelőt, a programokkal időnként emlékeztetve arra is, hogy a borfogyasztás is tanulható, és tanulandó is. Ennél jobb helyet nem is választhatnánk hozzá, a hazai borászok színe-java és rengeteg külföldi szakember is jelen lesz a rendezvényen, válaszolnak a kérdésekre, és „szakszerű borfogyasztásra” okítanak, de ezúttal talán senki nem fogja bánni, hogy vissza kell ülnie az iskolapadba. Már csak azért sem, mert frissen szerzett tudásunkat azonnal el is ismerik a szervezők: a Vinagora sátorban szakemberek segítségével egy órára magunk is borbírává válhatunk, és a fesztivál végére a borkóstolókurzuson részt vevők bírálatai alapján dől el, melyik bor viheti haza ebben az évben a fesztivál bora címet. Idén a díszvendég Franciaország, ahonnan Loire menti, bordeaux-i és más borvidékekről származó borok is érkeznek, amelyeket több mint száz standnál kóstolhatunk meg a budai Várban.
A jó borokhoz hagyományőrző programok és koncertek is társulnak: stílszerűen a jazz és a világzene uralja a kínálatot. Ma például a fiatal jazztehetség, Szőke Nikoletta, majd pedig a Hot Jazz Band is fellép délután a nagyszínpadon, este pedig Orosz Zoltán harmonikaművészt és a Benkó Dixieland Bandet hallgathatjuk meg. A hét végén nemcsak koncertek, hanem több néptáncegyüttes fellépése is szerepel a programban, holnap délután egy órától pedig látványos gálán vonulnak fel a borvidékek képviselői hagyományos viseleteikben.

Szüreti mulatságok. Szüreti felvonulásban nem csak Budán lehet részünk ezen a hétvégén. Badacsonyban és Noszvajban is készülnek a szüretre, utóbbi helyszínen az év legfontosabb rendezvénye a Noszvaji pincenapok és a kemencében készített ételek napja. A vendéglátók eredeti környezetben, falusi portákon, a régi kemencéket beüzemelve sütnek-főznek, szürethez illően terítenek, és persze a régió legjobb borait is megkóstolhatjuk ma és holnap a De la Motte-kastély környékén. A badacsonyi szüreten, Badacsonytomajban a szüreti hagyományokkal ismerkedhetünk a hétvége két napján, különös tekintettel a bortörténet badacsonyi szeletére. A szervezők a régió történelmi, kulturális tradícióit, a borkészítés és a helyi gasztronómia hagyományait mutatják meg nekünk, és a badacsonyi borkészítés ókorig visszanyúló történetébe is belepillanthatunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.