Újra megnyitott móri akták

Csibra Tibor
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött tegnap Szebenyi Istvánnak a Magyar Posta és az Országos Rendőr-főkapitányság ellen indított kártérítési pere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB). A férfi találta meg öt évvel ezelőtt azokat a fegyveralkatrészeket, amelyeket a veszprémi postásgyilkosságnál, illetve 2002 májusában, a nyolc áldozatot követelő móri bankrabláskor használtak az elkövetők. Szebenyi a posta és a rendőrség által a nyomravezetőnek a bűncselekmények után kitűzött, körülbelül tízmillió forintra tart igényt, az összeget korábban egy védett tanúnak fizették ki. Szebenyi István és barátai amatőr hadtörténészekként járják a Vértes környékét, fémkeresőkkel kutatják fel a világháborús relikviákat, hadisírokat azonosítanak, illetve gondoznak a környéken. A felperes így bukkant rá az említett fegyveralkatrészekre és a rablásokhoz használt ruhákra az erdőben 2006 őszén. Állítása szerint a rendőrség először nem tanúsított különösebb érdeklődést a felfedezés iránt, az események akkor gyorsultak fel, amikor a fegyverszakértő megállapította, hogy a megtalált pisztollyal lőtték le a veszprémi kézbesítőt, illetve a móri bank biztonsági őrét. Az ügyeket vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hamarosan bejelentette, hogy az ügyek között öszszefüggés van. E hírek hallatán jelentkezett a rendőrségen az a védett tanú, aki hobbifémkeresőként tevékenykedik Tatabánya környékén, és Szebenyi felfedezése előtt kocsijával szívességből kivitte a tarjáni erdőbe Nagy Lászlót, az említett gyilkosságok egyik elkövetőjét. A tanú nem ismerte Nagyot, de személyleírást adott róla, és telefonjában szerepelt annak hívószáma is. A nyomozó iroda nyomozása ekkor vett újabb lendületet, majd hamarosan elfogták Weiszdorn Róbertet és Nagy Lászlót, a móri bankrablás elkövetőit. Utóbbi számlájára írják három postás megtámadását is. Nagy a letartóztatása alatt öngyilkos lett.
Szebenyi Isván a védett tanú által felvett összegek felére tart igényt, a Veszprémi Városi Bíróság tavalyi jogerős határozata nyomravezetőnek minősítette a férfit, és megítélte neki az egyik díjkitűzés felét. A posta és a rendőrség jogi képviselői tegnap úgy vélték a PKKB-n, hogy teljesítették a kifizetéseket az említett ügyekben. Szebenyi továbbra is tartja magát ahhoz, hogy a védett tanú csak azért jelentkezett a hatóságnál, mert a hírekből hallott az ő felfedezéséről. A per novemberben folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.