Újrahasznosítás rabokkal

PET palackokból készített szobrokat, illetve használati tárgyakat állítottak ki a napokban a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai objektumában. Az alkotások között szélerőmű, hajó, asztal, ágy, de valósághű bicikli is szerepelt. Az esemény apropóját az adta, hogy a jövőben a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben a környezettudatosság jegyében újrahasznosított termékekből rendeznének be közösségi szobát.

Vona Adrienn
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz anyagi körülmények között van az intézet, ezért arra gondoltunk, hogy újrahasznosítható termékekből használati tárgyakat lehetne készíteni. A távlati terv az lenne, hogy a fogvatartottak számára egy egész közösségi termet rendezzünk be, hiszen a palackokból készült székek, asztalok akár hatvan-hetven kilogrammot is elbírnak – mondta lapunknak Török Edina őrnagy, a büntetés-végrehajtási osztály vezetője. Hozzátette, a szelektíven gyűjtött hulladékok újrahasznosításával a környezetet is védeni lehetne és a fogvatartottak is hasznosan tölthetnék szabadidejüket. A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben a palackokból készített kiállítás után versenyt hirdettek. Az alkotások között; ágy, éjjeli lámpa, bicikli is szerepelt. Az egyik fogvatartott három társával közösen készített egy szélmalmot, amit a zsűri egy „valósághű” biciklivel együtt a legjobbnak ítélt.
– Az intézetben az elítéltek szélmalomharcot vívnak az idővel, ezért a malom közepébe egy homokórát is beépítettünk. A mű két hónap után készült el, mert a palackokat is össze kellett gyűjtenünk – mondta lapunknak az egyik alkotó.
Egy másik rab valósághű biciklijét mutatta be, amit fényvisszaverő prizmákkal is ellátott, ezeket a PET palackok kupakjaiból rakta
össze.
– A kerékpáron első, hátsó fék, de még csengő is van. Mivel a média sokat foglalkozik a balesetekkel, igyekeztem ezekre én is odafigyelni – magyarázta a vámcsempészés miatt elítélt férfi.
A rendezvény szponzora, a szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó FE-Group Invest Zrt. ajándékcsomaggal jutalmazta a legkreatívabb versenyzőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.