Ukrajnában, idegenben újra a csúcs a cél

Deák Zsigmond
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudjuk, mennyire babonásak az Union Boxing Promotion nevű ukrán profi bokszistálló szervezői, de éppen tizenhárom mérkőzésből álló gálát hoztak össze ma délutánra-estére Doneckbe. A küzdelmekből kettő vb-övért zajlik majd, az egyik Sztanyiszlav Kastanov és Balzsay Károly között, aki győz, az a WBA szervezet nagyközépsúlyú világbajnoka lesz. A pompás helyszín, a hipermodern Dornbas Arena „civilben” a helyi Sahtar futballcsapatának otthona. Tízezreket várnak a szabadtéri rendezvényre, s hogy tényleg mindent bedobtak a rendezők, azt jelzi, jó pénzért a földkerekség leghíresebb ringszpíkerét, Michael Buffert is megnyerték az eseményre.
Ám minket jobban érdekel, hogy a profiként két vereség mellett huszonhárom győzelmet számláló Balzsay megnyeri-e a maga csatáját. Tegnapi számunkban interjút készítettünk vele, amelyben úgy vélte, Kastanov mellett szól a hazai pálya, a fiatalabb kor (ő 27, honfitársunk 32 éves volt július végén) és a veretlenség (mérlege 28-0), mellette pedig a rutin és a technikai tudás. A hazai pálya annyiban fontos, hogy pontozás esetén bizonyára az ukrán bunyós felé fog lejteni, ezért nem ártana őt kiütni. Kastanov amatőr múltja nem számottevő, profiként igazán jegyzett riválissal még nem találkozott, egy közös ellenfelet számlál Balzsayval, a litván Mantas Tarvidast 2007 áprilisában pontozással verte, a magyar fiú viszont rá egy évre kiütötte. A két fél 2009-ben kis híján már összekerült, akkor honfitársunk ült a WBO nagyközépsúlyú trónján, de végül nem jött össze a randevú. Most viszont igen, annak köszönhetően, hogy Balzsay hamburgi klubtársa, a WBA vb-övét őrzött Dimitri Sartison elhúzódó sérülése miatt képtelen volt címet védeni, viszont a mai meccs győztesének először vele kell majd kiállnia.

Papp László emlékére. A tegnap szorítóba lépett hét magyar ökölvívó közül hat győzött a 2. Papp László-emlékverseny nyitónapján, a hajdúszoboszlói strand nagymedencéjében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.