Uniós olajbojkott Szíria ellen

Munkatársunktól
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betiltotta az EU az olaj és olajtermékek behozatalát Szíriából, jelentették be Brüsszelben. Az EU-országok képviselői már két héttel ezelőtt tervbe vették: megtiltják nyersolaj és olajszármazékok, így benzin vásárlását Szíriától, mert a damaszkuszi rezsim továbbra is brutálisan elnyomja a belső tiltakozásokat. Statisztikai adatok szerint a szíriai olajexport 95 százaléka irányul az Európai Unióba. A döntés Magyarországot is érinti, minthogy hazánk olajszükségletének 15 százaléka Szíriából érkezik.
A szíriai és a líbiai helyzet mellett a szeptemberi ENSZ-közgyűlésen Palesztina elismeréséről is egyeztettek tegnap az EU-tagok külügyminiszterei a lengyelországi Sopotban. Elemzők szerint valószínűtlen, hogy a találkozón sikerülne közös álláspontot kialakítani, mivel több tagállamnak határozott, egymással ellentétes elképzelése van a szeptember végi szavazásról. Nagy-Britannia és Franciaország valószínűleg támogatnák az állam elismerését, Németország, Csehország és Spanyolország azonban szinte biztosan nem. Izrael a hírek szerint Lengyelország szavazatát különösen fontosnak tartja, míg Szerbia vélhetőleg Palesztina oldalára fog állni saját érdekei miatt. „Ha Szerbia nem ismeri el Palesztinát, a következő napon húsz arab állam fogja elismerni Koszovót” – nyilatkozta egy szerb politikai elemző a Jweekly.com honlapnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.