Útiterv a pollennek

Molnár Csaba
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A modern műholdas navigációs eszközökben, sőt a legerősebb komputerekben működő kifinomult csipek sem képesek fölvenni a versenyt a poszméhek gombostűfejnyi agyával. A virágport gyűjtögető méh ugyanis rövid tanulás után csalhatatlanul rájön a legrövidebb, leggazdaságosabb útvonalra, amelyet követve az összes közelben lévő virágot meglátogathatja. A számítógépek ellenben hagyományosan küszködnek, amikor az úgynevezett utazóügynök-probléma elé állítják őket. E kijelentést sokan bizonyára hitetlenkedve, mások pedig megelégedéssel olvassák. Hiszen arra utalhat, hogy a számítógépek még mindig butábbak, mint az élőlények, legfőképpen az ember. Kissé árnyalja azonban a képet, hogy az emberek sem navigálnak sokkal jobban a méheknél, a módszerükben pedig alig van különbség.

8
poszméhet vizsgált Mathieu Lihoreau, a londoni Mária Királynő Egyetem kutatója. E dongószerű, sárga-fekete csíkos rovarok a kisebb mézelő méhekhez hasonlóan sok állatot számláló csoportokban élnek. Táplálkozásuk is hasonló: nektárt fogyasztanak, lárváikat pedig virágporral etetik.

6
mesterséges virágot állítottak föl a biológusok laboratóriumban. Ezekből a természetes virágok nektárjához hasonló cukros vízhez juthattak a méhek. Minthogy a repülés igen energiaigényes tevékenység, érdemes volt az összes virágot érintő legrövidebb útvonalat követniük.

80
alkalommal röpködhettek a hat virág között fel s alá, eközben pedig megtanulhatták azok egymáshoz viszonyított helyzetét. A kutatók videóra rögzítették a méhek útvonalát, amelyet később számítógéppel elemeztek.

26
repülés általában elég volt nekik, hogy kiválasszák a legrövidebb útvonalat, amelyhez ragaszkodtak a továbbiakban.

41
százalékkal, a kezdeti 65 méterről 38 méterre csökkent ezáltal a berepült útvonal hossza. Bár kézenfekvőnek tűnne, egyik méh sem a legközelebbi virágot látogatta meg először, miután rátalált az optimális útvonalra. Ehelyett igyekeztek minél kevesebb fordulóval repülni, emiatt a külső virágokra szálltak le először, majd körkörös irányban repültek tovább.

5
százalékkal hosszabb legfeljebb az ideálisnál az az útvonal, amelyre az emberek többsége rátalál, amikor papírlapra rajzolt pontokat kell összekötni egymással. Az általuk követett módszer nagyon hasonlít a poszméhek viselkedéséhez: a külső pontokat kötik össze először kör alakban, miközben kitérőket tesznek a belső pontok felé.

33 810
várost tartalmaz az a legnagyobb képzeletbeli térkép, amelyre eddig megoldották az utazóügynök-problémát. A feladat pedig első hallásra egyszerűnek tűnik: a városok közötti távolság ismeretében megtalálni azt a legrövidebb útvonalat, amelyet bejárva a házaló ügynök egyszer, de csakis egyszer eljut minden településre.

179
éve bukkant föl először a probléma egy német nyelvű, valóban utazó ügynököknek szánt kézikönyvben. Azóta a matematika egyik Szent Grálja lett, minthogy a városok szaporodásával meredeken nő a megoldáshoz szükséges számítási kapacitás. A feladat gyakran kifog a legmodernebb szuperszámítógépeken is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.