időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Úton a pápai emlékvonat

Tarics Péter
2011.09.25. 22:00

Ma indul Székesfehérvárra a Magyar Vasúttörténeti Parkból a Totus Tuss – Egészen a tiéd elnevezésű vonat, amely II. János Pál pápának állít emléket. A szerelvény hétfőn Párkányon keresztül érkezett Magyarországra, és szeptember 21-ig lesznek hazánkban.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a pápavonat ünnepélyes fogadásakor közölte, a Szovjetunió és a kommunizmus összeomlása alapvetően annak köszönhető, hogy II. János Pál pápa ki merte mondani: a bolsevizmus istentelen és ebből kifolyólag embertelen. – Ez a vonat a mi szabadságunk jelképe – fogalmazott. A kereszténydemokrata politikus Boldog II. János Pál pápát zarándokpápának nevezte, aki kilépett a Vatikán évezredes falai közül, és elment a hívek közé szerte a világban.
– Nagy örömmel fogadtuk a lengyelek ajánlatát, hogy a visegrádi négyek országaiban végigutazhasson ez a vonat – nyilatkozta Szendrei András, a MÁV Nosztalgia Kft. igazgatója. Elmondta, hat napig Szlovákiában volt, most Magyarországon van, majd Csehország felé veszi az útját.
– A vonatnak azért is van rendkívüli sikere, mert a lengyel pápa nagyon közel került a magyarországi polgárokhoz, és nagyon megszerették őt – hangoztatta.
A vonat tulajdonképpen katolikus emlékhely, amely a boldoggá avatott szentatyának állít emléket, most első alkalommal jött Magyarországra. Ma a híveket a MÁV Nosztalgia Kft. szervezésében Székesfehérvárra viszi a vonat, ahol a Szent István-bazilikában szentmisét tartanak. Szombaton Esztergomba lehet vele utazni, ahol a bazilikában szentmisét celebrálnak, majd este újra bevonul a vonat a Magyar Vasúttörténeti Parkba, ahol a 150 éves Déli vasút gőzmozdonyfesztivál és gasztronómiai bemutatót tartják. Vasárnap ingyenes lesz a belépés a vasúttörténeti parkba, ahol késő délután szentmisét tartanak. Jövő hétfőn és kedden még megtekinthető lesz a vonat, majd szerdán búcsúztatják, amikor Párkányon keresztül elhagyja az országot.
A vonat 2006 júniusa óta Krakkó és Wadowice, a pápa szülővárosa között közlekedik. A XXI. század igényeit maximálisan kielégítő, teljesen modern vonatot eddig több mint 85 ezer ember tekintette meg, a házigazda lengyel zarándokok és érdeklődők mellett külföldi turisták Spanyolországból, Olaszországból, Dániából, az Egyesült Államokból és Ukrajnából. A vonaton 17 multimédiás monitor, 152 kényelmes ülés és további 50 ülőhely biztosítja a lehetőséget, hogy az érdeklődők bepillanthassanak II. János Pál pápa életébe. Az Isten barátja című film segítségével megelevenedik pápává választása, az ellene elkövetett merénylet, zarándoklatai, államfőkkel, politikusokkal, fiatalokkal történő találkozásai és boldoggá avatásának ceremóniája.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.