Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Úttorlasszal tiltakoznak Mitrovicánál

Munkatársunktól
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap reggelre az észak-koszovói szerbek megerősítették azokat az úttorlaszokat, amelyeket kedden késő este emeltek Kosovska Mitrovica város északi kijáratánál. Teherkocsikkal és autóbuszokkal elállták az utat a békefenntartók egyik katonai konvoja előtt, amely végül kénytelen volt visszafordulni a támaszpontjára. A 20 katonai járműből álló, Jarinje átkelő felé tartó német katonai konvoj parancsnoka két órán át próbált egyezkedni a tiltakozó koszovói szerbekkel, mindhiába. Helyszíni beszámolók szerint a konvoj egyebek között konténereket vitt volna az átkelőhöz, amelyet holnap a koszovói vámosok és rendőrség készül átvenni. Hashim Thaci koszovói kormányfő közben megerősítette, hogy a koszovói rendőrség és vámosok az EU missziója és a nemzetközi békefenntartók közreműködésével átveszi Jarinje és Brnjak átkelők ellenőrzését. Belgrád széles körű nemzetközi diplomáciai tevékenységbe kezdett, hogy Pristinát megakadályozza az átkelők átvételében és a teljes vámellenőrzés bevezetésében.
A szerb kormány nincs könnyű helyzetben, hiszen Belgrádban az egyre népszerűbb ellenzék az eddiginél jóval erőteljesebb kiállást sürget a koszovói szerbek mellett. A Szerb Radikális Párt, a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Demokrata Párt képviselői azzal vádolták meg a hatalmat, hogy „ölbe tett kézzel ül” és nem védi meg az észak-koszovói szerbeket attól, hogy a koszovói vámszervek és a rendőrség átvegye a két átkelőhelyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.