Üzleti vita és dráma a Mammutban

Két hete tartózkodik éjjel-nappal a budai Mammut II bevásárlóközpontban található Promenád étteremben az üzletet bérlő cég tulajdonosa és egyik alkalmazottja.

Velkei Tamás
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nem mindennapi eset oka, hogy az üzletközpont nem akarja meghosszabbítani a bérlők szerződését, akik viszont nem akarják elhagyni a helyiséget attól tartva, hogy többé nem térhetnek vissza, és a pláza üzemeltetési osztálya elbontatja az általuk épített teraszt.
Király Lajos ügyvezető tulajdonossal nem tudtunk szót váltani, mert az Őrmester Security egyik alkalmazottja eltessékelt a Mammut II oldalában húzódó étterem környékéről, mondván, az az üzletközpont magánterülete. Ezután a parkoló sorompóján túl kérdeztük Vajasné Parragh Szilviát, a másik tulajdonost arról, miért alakult ki az elképesztő helyzet.

*

– 2001. július 10-én kötöttünk a házzal bérleti szerződést, amelyben az áll, hogy ha megfelelünk a szerződésben foglaltaknak, vagyis rendben fizetjük a bérleti díjat, „a bérlő egyoldalú írásbeli nyilatkozattal jogosult a bérleti viszonyt meghosszabbítani”. Mi ezt tavaly májusban meg is tettük. Ennek ellenére akarnak minket kitenni – panaszolta Vajasné Parragh Szilvia.
Hozzátette még, hogy korábban azért nem egyeztek meg a pláza üzemeltetési osztályával, mert átépítették az éttermet, noha erre a cégnek – állításuk szerint – érvényes építési engedélye volt.
Később az lett a bajok forrása, hogy az üzletház a duplájára emelte a bérleti díjat, amit azonban az üzemeltetők nem voltak hajlandók kifizetni. Így történhetett meg, hogy egyik napról a másikra a ház ráccsal vette körbe és kívülről lelakatolta a helyiséget, majd lekapcsolta az étteremben az áram- és vízszolgáltatást, aminek következtében az augusztus 23-a óta hűtetlenül tárolt húsáru és gyümölcs megromlott. Ezt ugyan elszállították, de a kifolyt húslé és a penész tovább bűzlik.
Augusztus 29-én a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszer-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatósága fertőtlenítőszeres takarítást rendelt el, de a biztonsági őrök a takarítókat sem engedték be. Ebben a közegben tart ki Király Lajos és egy alkalmazottja két hete, hogy fenntartsák a birtokviszonyt. Ételt, italt, cigarettát az üzletközpont által emelt vasrácson át dobnak be nekik hozzátartozóik.
Az étterem oldalán két tábla, az egyiken ez áll: „Itt nem tudjuk, mi épül”, míg a másikon a bérlő cég sommás véleménye. Eszerint a „Promenád Kft. üzemeltetője tájékoztatja valamennyi vendégét, hogy a Mammut Zrt. a fennálló bérleti szerződés ellenére, előzetes értesítés nélkül, jogellenesen kordonnal vette körbe a kávézót. (…) Álláspontunk szerint tilos önhatalommal kívánja a kávézó üzemeltetését ellehetetleníteni.”
Kíváncsiak voltunk az üzletközpont véleményére is, de a Mammut üzemeltetési osztályának recepciósa mindössze annyit közölt: vezetői megtiltották, hogy az ügyben bárki is nyilatkozzon a Mammut részéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.