Uzsorások fölözik le a közmunkabért

2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha továbbra sem változik a jelenlegi helyzet – hogy a foglalkoztatottaknak bérként kifizetett pénz jó része az uzsorások zsebébe vándorol –, akkor elgondolkodnak, fenn kell-e tartani egy ilyen rendszert a városban – jelentette ki Jászapáti polgármestere. Pócs János a Szoljon.hu-nak hangsúlyozta, helyben igyekeznek mindent megtenni a gyakorlat megszüntetéséért. Felvilágosító jelleggel tájékoztatják a munkavállalókat, hogy ha bárkitől kölcsönt kérnek, akkor kizárólag a kölcsönkért összeget fizessék viszsza, hiszen magánszemélynek nincs joga kamatot kérni. Szerinte azonban az uzsorások elleni küzdelem nem egyszerű. A polgármestert emlékeztettük arra, hogy korábban arról beszélt: a lakosság segítségével sikerült több uzsorást is rács mögé juttatni. A településvezető jelezte, ezzel a probléma nem oldódott meg, hiszen Jászapátin sokan adnak pénzt kamatos kamatra, és egy-két bűnöző kiiktatása nem szünteti meg a gondokat. Azon felvetésünkre, hogy miért nem utalják a pénzeket, a polgármester úgy reagált, hogy a béreket muszáj készpénzben odaadniuk a foglalkoztatottaknak, mert jogszabály tiltja a segélyek, támogatások kártyára történő kifizetését.
Jászapátin 130 helybélinek adnak munkát a közfoglalkoztatás keretében. Az önkormányzati önerő, illetve a pályázati támogatás összege eléri az évi százmillió forintot. Bár októberben további foglalkoztatottak alkalmazását is előirányozta az önkormányzat, de a rendszer működéséről nem túl pozitív a városvezetés tapasztalata. Pócs arra panaszkodott, hogy a közfoglalkoztatottak munkamorálja komoly kívánnivalót hagy maga után..
A teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások bére – attól függően, hogy igényel-e szakképesítést a munkakör betöltése – 57 ezer, illetve 78 ezer forint lesz havonta a Magyar Közlönyben tegnap megjelent, szeptember 1-jétől hatályos kormányrendelet szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.