Uzsorázó képviselők?

Nyolcvan tiltakozó aláírás gyűlt össze a kisebbségi önkormányzat működése ellen Kompolton, ahol uzsorakölcsönök miatt már a rendőrség is nyomoz. Az MTI tudósítója úgy értesült, hogy a megvádoltak többsége tagja a kisebbségi önkormányzatnak, néhányan építési vállalkozók.

Munkatársunktól
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kompolton aláírásokat gyűjtenek a kisebbségi önkormányzat feloszlatásáért. A megyei cigány önkormányzat vezetőit azzal keresték meg a helyiek, hogy a faluban uzsorások szedik le a sápot a szegényebb romákról. Többszörös, de legalább dupla áron adják el nekik azt az élelmiszert, amelyet állítólag a helyi kisebbségi önkormányzat pénzéből vásároltak. Szőcsi Lajos, a Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettese a Romnet.hu-nak azt mondta: közel nyolcvan tiltakozó aláírás gyűlt öszsze Kompolton a kisebbségi önkormányzat működése ellen. Az MTI szerint az elnökhelyettes a napokban tett büntetőfeljelentést, az ügyben a füzesabonyi rendőrség nyomoz. Állítása szerint a kompolti kisebbségi testület tagjai visszaéltek az alig félmilliós évi állami támogatással. Az érintettek tagadják a cselekményt, többségük tagja a kisebbségi önkormányzatnak, néhányan építési vállalkozók, vagy kocsmát, boltot üzemeltetnek, civil szervezeteket irányítanak. A kisebbségi érdekképviseletek többnyire családtagokból, közeli rokonokból állnak.
A törvény teljes szigorát kell alkalmazni azokkal szemben, akik visszaélnek mások kiszolgáltatottságával – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tegnap. Tudatták azt is, hogy kezdeményezik a kompolti cigány kisebbségi önkormányzat 2010. évi működésének vizsgálatát.
Korábban a Taktaközben építőipari vállalkozóként is tevékenykedő uzsorások ellen indult eljárás, akik a több millió forintos állami támogatásból csak papíron vásároltak házat. Emiatt 202 vádlott – köztük bankosok, önkormányzati dolgozók, ügyvédek – ellen indult vizsgálat. Hasonló csalás miatt került előzetes letartóztatásba a tiszabői polgármester és tucatnyi társa, akik a gyanú szerint félmilliárdos kárt okoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.