Vándorol a nyugdíjpénz

Munkatársunktól
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei második negyedévben a magán-nyugdíjpénztári vagyon döntő része átkerült a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba, így az intézményi megtakarítások szerkezete átalakult: a pénztári vagyon jelentősen csökkent, és a biztosítói vagyon lépett elő a legnagyobb csoporttá. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) tegnap közölt negyedévi összesítése szerint az intézmények megtakarítása 6853 milliárd forintra zsugorodott az első negyedév végi 9822 milliárd forintról. Ezen belül a befektetési alapok vagyona 0,7 százalékkal, míg a vagyonkezelt vagyon 49 százalékkal csökkent. Ez utóbbinak 35 százaléka volt pénztári vagyon a második negyedév végén, míg 52 százaléka biztosítói vagyon, 13 százalék pedig az egyéb kategóriába sorolható vagyon.
– A pénztárak portfólióin egyértelműen látszik a kevésbé kockázatosabb eszközök, vagyis az állampapírok arányának növekedése, míg a kockázatosabb részvények aránya csökkent. Ez részint a globális piaci bizonytalansággal magyarázható – közölte a BAMOSZ, amely szerint a hazai állampapírok aránya 53 százalékról 62 százalékra ugrott a pénztári portfóliókban, a hazai részvények aránya viszont 9 százalékról 6-ra zsugorodott.
A külföldi állampapírok aránya 1 százalékról 4-re nőtt, míg a külföldi részvények aránya 26 százalékról 16-ra esett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.