Varga Mihály: Be kell varrni a lyukakat

Munkatársunktól
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten készítjük elő azt az intézkedéscsomagot, amely a kedvezőtlen világgazdasági folyamatok miatt lassuló hazai gazdaság nyomán a költségvetésben keletkezett 80-100 milliárd forintos lyukat hivatott betömni – jelentette ki tegnap a Hír TV Kontraszt című műsorában Varga Mihály. A Miniszterelnökség államtitkára kifejtette, az egykulcsos személyi jövedelemadónak köszönhetően az embereknél maradt pénz nem növelte a belső fogyasztást, mert azt a növekvő devizahitel-törlesztőrészletek kiegyenlítésére költötték, illetve tartalékolni kezdtek. Ennek következtében az áfabevételek a tervezettől elmaradtak. A célok viszont változatlanok, azaz növelni kell az ország versenyképességét, csökkenteni az államadósságot, s tartani a hiánycélt.
Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, nyolc-tíz kisebb tételből áll majd össze a csomag. Kifejtette: a 2007 és 2010 között már létezett szolidaritási adót nem tartaná jó megoldásnak. Ugyanakkor a szuperbruttó kivezetésének elhalasztását nem ítéli elvetendő elgondolásnak. Varga Mihály arra is felhívta a figyelmet: az adórendszer csak részben tehető felelőssé a vártnál alacsonyabb növekedésért. A magas kamatok miatt a hazai bankok inkább a nemzeti bankban tartják pénzüket, ahelyett, hogy hiteleznének, s így segítenék a vállalkozások fejlődését. A politikus kifejtette: a jól kamatozó magyar állampapírok értékesítése nem jelent gondot, az piaci alapon megoldható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.