Védelmi intézkedések a kormánytól

A munkanélkülieknek, a devizahiteleseknek, illetve azoknak a forinthiteleseknek, akiknek veszélybe került a lakása, külön védelmi intézkedéseket dolgoz ki a kormány – jelentette be Orbán Viktor, miután tegnap az euróválság magyarországi hatásairól egyeztetett Schmitt Pál köztársasági elnökkel a Sándor-palotában.

Munkatársainktól
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök megismételte: mi, magyarok legyőzzük a válságot. Ugyanakkor figyelmeztetett rá, „semmi esély sincs a következő 8-10 évben, hogy a svájci frank árfolyama visszamegy akárcsak megközelítőleg arra szintre, ahol akkor volt, amikor a hiteleket fölvették”. Egyébként tegnap napközben jelentősen erősödött a svájci frank árfolyama a forintéhoz képest. A devizahitelesek helyzetének könnyítésére újabb döntések születnek a jövő héten. A kormány már benyújtotta a parlament elé az árfolyamrögzítésre jogosultak körének kibővítésére vonatkozó javaslatát.
A miniszterelnök a tegnapi egyeztetés után közölte, az adórendszert nem változtatják meg alapjaiban: az egyszerű, átlátható egykulcsos jövedelemadó-rendszer tervét teljesíti a kormány. Nehezményezte, hogy a magyar vállalkozói világ nem viszonozta fegyelmezett adófizetéssel a kormányzat azon lépését, hogy jelentősen csökkentette az őket terhelő adókat. Schmitt Pál arról beszélt, hogy a kormány és a magyar gazdaság is jobban felkészült a válságra, mint 2008-ban. – Nem kis feladat előtt áll a kormány. A kabinetnek ugyanis elő kell teremtenie a forrásokat jövőre az összességében 700 milliárd forintra becsülhető kiigazításhoz – érzékeltette lapunknak az ország válság által behatárolt mozgásterét Madár István közgazdász. Az elemző szerint az eddigieknél erőteljesebb átalakításokra van szükség, olyanokra, amelyek hosszú távú hatással járnak. Az átgondolt lépésekkel ugyanis később százmilliárdokat lehet megtakarítani. Az egyik bejelentett kormányzati intézkedés az elmaradt adóbefizetések hatékonyabb behajtása lehet, amire elsősorban az informatikai rendszer fejlesztésével készül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Részletek a 3., a 11. és a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.