Védelmi intézkedésekre készül a kormány

Minden egyes veszélyeztetett csoport, a deviza- és a forinthitelesek, valamint a munkanélküliek számára külön védelmi intézkedéseket dolgoz ki a kormány – jelentette be Orbán Viktor tegnap. A miniszterelnök a Schmitt Pál államfővel folytatott megbeszélését követően leszögezte, Magyarország legyőzi a válságot.

Mizsei Bernadett
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a válság komoly veszélyeket hordoz magában, nem győzi le Magyarországot, hanem mi, magyarok győzzük le a válságot – jelentette ki Orbán Viktor a Sándor-palotában. A Schmitt Pál államfővel történt egyeztetést követően a miniszterelnök elmondta, az elmúlt egy évben végrehajtott gazdasági fordulat és megújulás esélyt ad a válság sikeres kezelésére. – A kihívásra a kormány a megújulás felgyorsításával válaszol, ezért egy harcos és munkás ősz előtt áll Magyarország – tette hozzá a kormányfő. Kitért arra is, hogy az európai gazdaság azért van nehéz helyzetben, mert az európai államok folyamatosan eladósodnak. Megjegyezte, Magyarországot és Svédországot leszámítva minden uniós állam növelte az adósságállományát.
– A kormány továbbra is kiáll az államadósság csökkentése mellett, mert addig, amíg magas az adósságunk, a magyar emberek másoknak dolgoznak. A munkánkból ugyanis nem csak a korábbi adósságokat, a kamatot is vissza kell fizetnünk – szögezte le a miniszterelnök. Kitért arra is, hogy a munkanélkülieknek, a devizahiteleseknek, illetve azoknak a forinthiteleseknek, akiknek veszélybe került a lakása, külön védelmi intézkedéseket dolgoz ki a kormány. Orbán Viktor szerint minél nagyobb arányban vissza kell fizetni a felvett hiteleket, és csökkenteni kell az államadósságot, amelynek módjáról a következő napokban tesz bejelentést.
Megjegyezte, az államadósság csökkentése azt is jelenti, hogy a kormány megakadályozza annak újratermelődését. A kabinet célja az, hogy a költségvetési hiányt három százalék alatt tartsa. – Ennek része, hogy az adórendszert nem változtatjuk meg alapjaiban: az egyszerű, átlátható egykulcsos jövedelemadó-rendszer tervét teljesítjük – fejtette ki. Hozzátette, a kormány 2012-ben meghozza az arányos adórendszer véglegesítéséhez szükséges intézkedéseket.
A miniszterelnök nehezményezte, hogy a magyar vállalkozói világ nem viszonozta fegyelmezett adófizetéssel a kormányzat azon a lépését, hogy jelentősen csökkentette az őket terhelő adókat. – Az áfa területén továbbra is nagy az adóvisszaélés, -elkerülés és a csalás mértéke. A jövőben az adóhatóságnak ezen a területen jobban kell teljesítenie – közölte a kormányfő. Kiemelte, hogy az előző kormányok az uniós elvárással ellentétben nem alakították át a magyar áfarendszert, ezért az államnak idén mintegy 250 milliárd forint forgalmi adót vissza kell fizetnie a vállalkozásoknak. Ezt a kérdést is kezelni kell úgy, hogy a költségvetési hiánycél ne kerüljön veszélybe.
Orbán Viktor szerint ha hazánk csökkenti az államadósságát, csatlakozni tud a közép-európai államok azon köréhez, amelyeknek az alacsony európai uniós gazdasági növekedés mellett is esélyük lesz magas gazdasági növekedés elérésére.
A devizahitelesekkel kapcsolatos újságírói kérdésre kifejtette: az árfolyamgátat fontos, de azt kétségtelenül átmeneti intézkedésnek tartja, amely nem oldja meg tartósan a devizahitelesek problémáit. Arra ugyanis „semmi esély sincs a következő 8-10 évben, hogy a svájci frank árfolyama visszamegy akár csak megközelítőleg arra szintre, ahol akkor volt, amikor a hiteleket felvették”.
Schmitt Pál a megbeszélést követően elmondta, elsősorban az Európai Unióban érezhető gazdasági válság hatásairól és az annak kezelésére tervezett kormányzati intézkedésekről kért információt a miniszterelnöktől. – A kormány és a magyar gazdaság is jobban felkészült a válságra, mint 2008-ban – tette hozzá.
A készülő sarkalatos jogszabályokkal kapcsolatban az államfő elmondta: tájékoztatást kért a kormány törvényalkotási menetrendjéről, az ellenzéki frakciókat pedig arra biztatja majd, vegyenek részt a kétharmados törvények parlamenti vitájában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.