Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Végh Sándor centenáriumán

Jövőre lesz a Végh Sándor-centenárium, a száz éve született hegedűművész emlékére a kulturális államtitkárság programsorozatot kezdeményezett.

Vakulya Eszter
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi vonósnégyesversenyt hirdettek a Végh Sándor-centenárium alkalmából, emellett kamarazene-központ viseli majd a nevét, számos koncertet és kurzust tartanak a száz éve született világhírű hegedűművész emlékére. Végh Sándor, a Végh Vonósnégyes és a Camerata Salzburg alapítója 1912. május 17-én született Kolozsváron, s bár nemzetközi elismertsége rendkívül nagy, az anyaországban vagy akár szűkebb szülőhazájában, Kolozsváron sem sokan ismerik a nevét. Ez nagy tartozása a magyar nemzetnek, amelyből a most meghirdetett projekt elkezdheti a törlesztést. A Végh Sándor-projekt egyik kezdeményezője a kulturális államtitkárság és Szőcs Géza államtitkár. A célra 50 millió forintot különítettek el. Ez ugyan nem fedezi a 2012. június 4–12-ig tartó, négyfordulósra tervezett I. Nemzetközi Végh Sándor-vonósnégyesverseny megrendezésének költségeit, viszont egy olyan alap, amely további adományokkal egészülhet ki. A verseny részleteit már fel is tették a www.veghsandor.com internetes oldalra.
A versenyen túl egyéb eseményekkel is megemlékeznek májusban a világhírű hegedűművészről, Kolozsváron az Egyetemiek Házának falán domborművet, a Magyar Állami Operaházban pedig mellszobrot állítanak, és emlékhangversenyek is lesznek. Budapesten a Művészetek Palotája vállalta a május 12-i Végh Sándor-napot, amelynek részeként több koncertet tartanak, az este nagy eseménye a Camerata Salzburg fellépése lesz a projekt művészeti vezetője, Végh Sándor egykori tanítványa, Keller András hegedűművész vezényletével. A Zeneakadémia társszervezőként veszi ki a részét a programsorozatból, amelynek kialakításában Végh Sándor lánya, Alja Végh-Batthyány is szerepet vállalt.
Létrejön továbbá a Végh Sándor kamarazene-központ a Páva utcai Zeneházban, a Concerto Budapest zenekar otthonában, de a tervek között a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély is helyszínként szerepel: itt workshopok, mesterkurzusok lennének, és itt rendeznék a Quartettissimo európai vonósnégyes-fesztivált is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.