Velence szerette Polanskit

George Clooney, Roman Polanski és Madonna új filmje már bemutatkozott a Lídón, mindhármat elismerően fogadta a szakma. Philippe Garrel Une été brulant (Forró nyár) című alkotását Monica Bellucci főszereplésével azonban kifütyülték. A hét végén további sztárok érkeznek a jövő szombatig tartó 68. velencei filmfesztiválra. Steven Soderbergh filmjét Matt Damon, Kate Winslet és Jude Law is elkíséri.

Kárpáti György
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán George Clooney új filmjének vetítésével elkezdődött a 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. Az Ides of March szerda esti világpremierjét agyondicsérték az olasz kritikusok, de a nemzetközi sajtó sem fukarkodott a magasztaló jelzőkkel. A Screen International újságírója szerint a film az amerikai politika sötét tónusú, ravasz parabolája. Ezzel szemben a velencei sajtótájékoztatón Clooney elmondta: szerinte az Ides of March nem politikai film, mivel erkölcsi témája miatt akár a Wall Streeten, vagy bárhol máshol is játszódhatna a cselekmény. A rendező emellett külön méltatta Ryan Gosling alakítását. A 12 millió dollárból forgatott mozi Beau Willimon Farragut North című színdarabjának moziváltozata Ryan Gosling, George Clooney és Philip Seymour Hoffman főszereplésével. Az alkotás az ohiói elnökválasztási összecsapás napjairól szól, s az eseményeket egy idealista sajtófőnök szemüvegén keresztül ábrázolja. Az Ides of March a 22 versenyfilm első vetítése volt. A fesztivál jelentése szerint a két versenyprogram összesen 46 alkotását, valamint a 19 versenyen kívüli produkciót öszszesen 2511 játékfilm közül választották ki. Ez a hatalmas szám is jól mutatja, mekkora a versengés a velencei programba való bekerülésért, s milyen elismerés már a Mostrán való jelenlét is.
Az első napok legjobban várt filmje Clooney mellett a 78 éves Roman Polanski drámája volt, amely igazi sztárszereposztás jutalomjátékát hozta. Jodie Foster John C. Reilly partnerét, Kate Winslet pedig Christoph Waltzét alakítja a Carnage című alkotásban. Yasmina Reza saját népszerű darabját írta filmre Polanski kedvéért, amelyben két házaspár találkozik, miután gyerekeik összeverekedtek. Ám beszélgetésük során hamarosan felszínre törnek hazugságok és indulatok, s a találkozás életük legrosszabb napjává válik. A Variety szakírója az Iszonyat és Rosemary gyermeke filmekhez hasonlítja Polanski új filmjét, amelyben a színházi minimalizmust és a képi naturalizmust ütköztetik. A Screen International kritikája szerint az alkotás feszes és ízléses, amely amellett, hogy gúnyosan szórakoztató, igazi csúcsalakításokat is szolgáltat.
Most hétvégén többek között Steven Soderbergh új filmje, a Contagion és a Magyarországon is bemutatott Éhség című alkotás direktora, Steve McQueennek második rendezése, a Shame lesz látható a Lídón.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.