Viharokkal érkezik az enyhülés

Vigh Dániel
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mára is vörös figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a hőség miatt, de az északnyugati megyékben várható heves zivatarok nyomán elrendelték az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést – közölte lapunkkal Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa. Beszámolója szerint hazánk időjárását még ma is az afrikai eredetű, igen meleg, alapvetően száraz levegő határozza meg, estére azonban hidegfront éri el térségünket, holnapra pedig mérséklődik a nagy meleg.
Ma a nap második felében kifejlődhet egy-egy zivatar elsősorban az Északi-középhegységben, illetve az északkeleti határ közelében – mondta el a meteorológus. Utóbbi területen a heves zivatar – ami óránként 90 kilométeres sebesség feletti szélrohamot és 2 centiméteresnél nagyobb jégdarabokat jelent – sem zárható ki. A késő délutáni óráktól nyugaton, északnyugaton kell zivatarokra számítani. Este a Dunántúl többi részén is lehet néhol zivatar, amely Budapestet huszonkét óra környékén érheti el – ismertette Bozóki István.
Elmondta, a Dunántúlon lesz erőteljesebb gomolyfelhő-képződés, és a Nyugat-Dunántúlon estefelé zápor, zivatar várható. Megélénkül, helyenként megerősödik a déli, délkeleti szél, majd estére a Dunántúl északi felén északnyugatira fordul és viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet ma 31 és 36 fok között valószínű – tette hozzá a meteorológus.
A hőségriadó miatt felfüggesztették a hétvégére a kamionstopot – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a távirati irodával. A szokásos nyári gyakorlattal szemben tehát a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsik ma 15 óra és vasárnap 22 óra között is közlekedhetnek a magyarországi utakon. Augusztus 31. után visszaáll az év többi részében szokásos rend, akkortól ismét szombat 22 órától vasárnap 22 óráig kell majd parkolókban időzniük a teherkocsiknak.
Pécsett a hőség miatt a hét végén is vízzel kínálják a járókelőket – írta az MTI. Ma és holnap délelőtt 10 és 18 óra között a Kossuth téri, a városháza előtti vízosztó pontoknál és az Uránváros városrész központjában felállított permetkapunál frissülhetnek fel a szomjazók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.