Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Visszavonhatják Kertész címeit

Hírösszefoglaló
2011. 09. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kertész Ákos helyreigazította viták kereszttüzébe került nyílt levelének azt az állítását, mely szerint „a magyar genetikusan alattvaló” volna. Helyreigazítását, amelylyel ügyét lezártnak tekinti, a következő módon fogalmazta meg: „helyesen ilyen mondat nincs”.
A kormány még nem foglalkozott Kertész Ákos Kossuth-díjának sorsával, de – mint azt a miniszterelnök szóvivője közölte – a kabinet tagjai remélik, hogy az író bocsánatot kér. Szijjártó Péter tegnap felidézte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkárának hétfői, az Országgyűlésben elmondott szavait. Halász János egy interpellációra adott válaszában úgy fogalmazott: Kertész Ákosnak bocsánatot kell kérnie az augusztus végén az Amerikai Népszavában megjelent nyílt levelében írtak miatt, és „amennyiben nem kér bocsánatot, a kormány szemében méltatlanná válik a Kossuth-díjra”. A kitüntető cím adományozásáról szóló törvény szövege szerint a kormány előterjesztésére a köztársasági elnök vonhatja vissza a Kossuth-díjat attól, „aki arra érdemtelenné vált”.
A fővárosi Fidesz-frakció Kertész Ákos író budapesti díszpolgári címének visszavonását indítványozza a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén. (Szombati számunkban megírtuk, a városházán már készül az előterjesztés.) Kertész díszpolgári címének visszavonását korábban már a Jobbik is sürgette, tegnap pedig a párt fővárosi frakciója közölte: feljelentést tesz az ügyészségen közösség elleni izgatás bűncselekményének gyanújával. Az MSZP fővárosi frakciója hétfőn jelezte, nem fogja engedni, hogy „Sztálinnal, Haynauval egy csoportba sorolják a szélsőségesek Kertészt azzal, hogy megfosztják a díszpolgári címétől”.
Az Amerikai Népszavában augusztus 29-én megjelent nyílt levélben Kertész Ákos úgy fogalmazott: „a magyar genetikusan alattvaló. (…) boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot.”

Gergényi kitüntetései. A Jobbik kezdeményezi, hogy vonják vissza Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány fővárosi kitüntetéseit. Losonczy Pál, a Jobbik fővárosi frakcióvezetője szerint Gergényi a 2006-os őszi rendőri túlkapások idején tanúsított parancsnoki tevékenysége miatt méltatlanná vált a Fővárosi Közgyűlés által adományozott díjakra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.