Visszavonhatják Kertész díszpolgárságát

Mégis lehet következménye a magyarságot „moslékzabálónak”, gyilkosnak és a holokauszt egyedüli felelősének nevező Kertész Ákos botrányos levelének, a főváros vezetése ugyanis tárgyal majd a gyűlölködő balliberális író díszpolgárságának sorsáról.

2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentette a főpolgármestert Kertész Ákos Kossuth-díjas író múlt heti nyílt levele az Amerikai Népszavában, amelyben „genetikusan alattvalónak”, „moslékzabálónak”, gyilkosnak, kollektív bűnösnek és a holokauszt egyedüli felelősének nevezte a magyarságot. Tarlós István a Magyar Nemzetnek azt mondta: a városvezetéssel tárgyalni fog a történtekről, és megfontolják, tesznek-e bármilyen lépést Kertész Ákos budapesti díszpolgársága ügyében.
A napokban a Jobbik vetette fel, hogy a magyargyűlölő írás miatt vonják vissza Kertész Ákos díszpolgári címét és állami kitüntetéseit, de eddig érdemben csak Tarlós István reagált. Lapunk megkereste Semjén Zsolt (KDNP) kormányfőhelyettest is, aki az állami kitüntetések területét felügyeli, de választ egyelőre nem kaptunk. Eközben L. Simon László (Fidesz), az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke, József Attila-díjas író közleményében kifejtette: Kertész Ákos átlépett egy határt, nyílt levelét nemcsak bizottsági elnökként, hanem íróként is megdöbbenéssel olvasta. Mint írta: „azt, hogy a levélben megfogalmazottak teljességgel elfogadhatatlanok és menthetetlenek, nem kell különösebben bizonygatni, hiszen nem az eredeti szövegkörnyezetükből kiragadott, manipulált idézetekről van szó”.

*

Úgy vélte, ez az ügy „nemcsak azért szomorú, mert a szerző kollektív ítéletet mond a magyarság felett, ezzel vélhetőleg szándékosan felkorbácsolva az indulatokat, hanem azért is, mert ezt ismert íróként teszi, nem számolva azzal, hogy tettével alááshatja a kultúra képviselőinek tekintélyét”. Pedig L. Simon László szerint „éppen arra lenne szükség, hogy a nemzeti kultúra a jelenleginél jóval nagyobb figyelmet kapjon mind a szélesebb közvélemény, mind a döntéshozók részéről – és lehetőleg ne az ilyen szélsőséges megnyilvánulások miatt”.
Ismert, Kertész Ákos a következőket írta a múlt hétfői Amerikai Népszavában: „A magyar genetikusan alattvaló. (…) A magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret-furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van, legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire. (…) Ma már a második világháború borzalmaiért, a holokausztért egyedül a magyar a felelős, mert a magyar nép az (a német néppel ellentétben), amelyik se be nem vallotta, meg nem gyónta a bűneit, se töredelmes bűnbánatot nem tanúsított, se meg nem fogadta, hogy soha többé, se bűnbocsánatért nem esdekelt. Így aztán nem is kapott soha föloldozást!”
Kertész Ákos a mai napig nem kért bocsánatot. Az Amerikai Népszava kiállt a gyalázkodó levél szerzője mellett, balliberális kollégái közül pedig eddig senki sem határolódott el tőle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.